Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Велика сряда народните представители в новия 49-ти парламент се заклеха да служат на народа ни

| обновено на 12.04.23 в 13:06
Снимка: БГНЕС

Молих се за разум. Дълбоко вярвах, че разумът е основното необходимо нещо, за да има шанс България да се оттласне от дъното.” С тези думи на Велика сряда най-възрастният депутат Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС откри новото 49-о Народно събрание. По време на тържественото заседание, в присъствието на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, служебния кабинет начело с премиера Гълъб Донев, главния прокурор Иван Гешев, акредитирани посланици у нас, новите народни избраници се заклеха да спазват Конституцията и българските закони. Покана да бъдат официални гости на откриването не беше отправена към посланиците на Русия и Беларус. 

От председателското място, доайенът на новия парламент заяви, че народът все повече живее с чувство на липса на сигурност, на шанс за единение и надежда за нещо по-добро.  

Снимка: БТА
За съжаление днес отново се срещаме с омразата, с отказ от диалог, с глупави мантри за минало-бъдеще, услужливо пропускайки настоящето. Само днес, ние, живите създаваме онова, което ще е необходимо за бъдещето. Дори в "Божествена комедия" от Данте пътят от Ада към Рая минава през Чистилището. Останалото е абстрактна утопия за мечтатели”, добави Вежди Рашидов. 

В обръщението си към народните представители, държавният глава Румен Радев изтъкна, че първостепенна задача пред депутатите е да приемат държавния бюджет, “внесен от редовно правителство, което да се ангажира с дългосрочни политики и да носи отговорност за тях”. Ако обаче това не стане, служебният кабинет ще представи в парламента свой проектобюджет. 

Снимка: БТА

“Очаквам Народното събрание да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство,като приеме разработените закони по ПВУ, които ще ускорят реформите, необходими за модернизацията на страната – каза още Румен Радев. – Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа е осъзната реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема.Очаквам да се поеме отговорност за националната сигурност.”  

В програмната си реч, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че първата политическа сила е готова да разговаря с всички парламентарно представени формации и да се съобрази с "различните аргументи". По думите ѝ, с вота си гражданите са показали, че политическата криза не може да бъде решена само от една партия или коалиция. 

Снимка: БТА
Общото в тези резултати, които очертават ясно разделителни линии в българското общество, е че показват единствения изход от настоящата ситуация. И той е възможен, само ако с взаимно уважение между партиите се постигат приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и ефективно възстановяване на политическия диалог”, каза още Атанасова. 

От името на коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” бившият премиер Кирил Петков подчерта, че е крайно време политиците да започнат да решават проблемите на хората “не през изпразнената от съдържание риторика, а с реална програма, която да отразява истински важните приоритети пред България”.

Снимка: БГНЕС
Земеделието и подпомагане на малките и средни ферми трябва да стане национален приоритет – не е нормално да внасяме 70% от месото, 50% от доматите и 30% от млякото– продължи той. – Много райони в страната са напълно откъснати: без магистрали, без мостове, без тунели, без ЖП-линии. Цялото общество желае да скъса с корупцията и е крайно време да приемем Закона за антикорупционната комисия, както го изисква Планът за възстановяване и устойчивост.

Костадин Костадинов, лидер на третата политическа сила – “Възраждане”, обяви, че партията му е готова да преговаря с останалите политически сили по пет приоритета: запазване на финансовата независимост, недопускане България да бъде вкарана във войната в Украйна, както и фалит на държавата, предоговоряне на отношенията с ЕС, защитаване на националния интерес. Той коментира и внесените в деловодството на парламента подписи в подкрепа на референдум за запазване на българския лев до 2043 г.:

Снимка: БГНЕС
Възраждане” 
иска суверенът да каже дали е изгодно да приемем еврото, дали от това те ще станат по-богати, по-сигурни и по-спокойни или напротив - ще обеднеят, спестяванията им ще се обезценят, а държавата ще загуби финансовата си независимост. При всички положения трябва да сме откровени с българите и да защитим собствения си национален интерес."

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна необходимостта от избор на редовен кабинет “с ясни приоритети и план за действие, който да подготви местните избори”. “Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят – добави той. – Нужно е честно и отговорно всеки да очертае приоритетите и политиките, които предлага, и диалогът да е за тях и за достойното евроатлантическо бъдеще на България.

Снимка: БГНЕС
“Обществото днес е разделено по много въпроси. Но, може да се открои мнозинство, което иска да сме част от ЕС и НАТО,
 иска да сме демократична и финансова стабилна държава, иска живот по европейски стандарт. Мнозинството от българските избиратели не искат предсрочни парламентарни избори, защото те няма да решат проблемите, а ще задълбочат още повече тежката политическа криза.” 

Коалиция “БСП за България” също ще работи за пет приоритета, отбеляза лидерът на левицата Корнелия Нинова, – приемане на социален държавен бюджет, задействане на ПВУборба с корупцията, обединяване на усилията за Шенген

Снимка: БГНЕС
Петият въпрос е свързан с войната и мира – БСП е за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна, против военна подкрепа и жива сила, за мирно решение с дипломатически подход. За да се изпълни всичко това, трябва работещ парламент и редовно правителство и решението е тук, в тази зала”, добави тя. 

Ивайло Вълчев от най-малката партия “Има такъв народ” декларира, че депутатите ѝ ще направят всичко възможно за решаването на кризите: 

Снимка: БГНЕС

Ние от ИТН ще вземаме практични решения, подкрепяйки всяко действие, което е от полза за българските граждани, защото проблемите на страната не са партийни, а национални. Ще бъдем неотменен коректив, така че чрез нас хората да могат да контролират политическата класа.” 

Както и в предходния парламент народните представители не успяха от първия път да изберат свой председател. Кандидатурите на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на Петър Петров от “Възраждане” не събраха необходимия минимум от гласове, затова Асен Василев от ПП-ДБ предложи той да бъде излъчен от първата и от втората политическа сила на ротационен принцип. Първият парламентарен ден започна в 10,05 ч. и приключи в 12,47 ч. без да бъде избран председател на Народното събрание. 


Съставила: Диана Цанкова

Снимки: БТА, БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09