Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Разширяват "Балкански поток" за доставки на газ към Централна Европа


На 25-26 април се очаква да бъде подписано мащабно споразумение между Азербайджан, Турция, България, Румъния, Унгария и Словакия за разширяване на газовата инфраструктура. Това ще даде възможност за доставка на газ от Азербайджан през България към Централна Европа, обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, при посещението си в турския терминал "Мармара Ереглиси Ел Ен Джи" (Marmara Ereglisi LNG), където посрещна първия танкер с втечнен природен газ по договора между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ". Предстоящото споразумение е с европейско значение и ще даде възможност да се доставя също така втечнен газ от американски и европейски източници до Централна Европа, подчерта Христов.

Турция иска Международният съд в Хага да реши егейския спор с Гърция


Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че всички въпроси, пораждащи разногласия между Атина и Анкара, трябва да бъдат разгледани в Международния съд в Хага, но само ако се представят "в цялост", в търсене на всеобхватно решение на цялостната съвкупност от проблеми. В противен случай, съществуващото размразяване в двустранните отношения може да не продължи дълго, предупреди той, в интервю за телевизия "А HABER". Чавушоглу посочи островите в Егейско море, чийто суверенитет не е определен, въпроса за въздушното пространство, където Атина претендира за 10 мили вместо за 6, както и въпроса за обхвата на териториалните води. Гърция неколкократно е заявявала, че подкрепя диалога с Турция, но няма да обсъжда въпроси, които смята за суверенни права. 

Документ на Пентагона говори за сръбско оръжие в Украйна


Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Украйна, сочи един от изтеклите в интернет секретни доклади на Пентагона, съобщи REUTERS. Графика с отговорите на 38 европейски правителства на исканата от Киев военна помощ, показва, че Белград е отказал обучението на украински войници, но се е ангажирал да изпрати оръжия или дори вече е предоставил военна помощ. Освен това се казва, че "Сърбия има политическа воля и военна способност да доставя оръжие на Киев в бъдеще, въпреки че отказа да санкционира Русия заради нахлуването в Украйна". Текстът носи дата 2 март и е с печата на Комитета на обединените началник-щабове. REUTERS подчертава, че не може да се провери автентичността на документа. Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич отрече новината пред TANJUG. Нечия цел очевидно е да ни "въвлече в конфликт, в който не искаме да участваме", каза той.

Румъния търси начин да намали бюджетния дефицит от 4,4%


Коалиционното правителство в Румъния призна, за бюджетна "дупка" от 4 млрд. евро (20 млрд. леи). Министърът на финансите Адриан Къчу увери, че няма да има увеличение на данъците, а само съкращаване на разходи. Министърът за инвестициите Марчел Болош спомена за възможно намаляване на заплатите или на персонал в бюджетния сектор, съобщи Digi24. При инфлация от 9,6% са заложени държавни приходи за 540 млрд леи, което е покачване с 14 на сто, спрямо 2022 г. Разходите са 608 млрд. леи или с 10% повече. Бюджетният дефицит трябва да спадне на 68 млрд леи, до 4,4% от БВП, спрямо 81 млрд. леи и 5,7% през 2022 г. В бюджета 110 млрд. евро са за заплати на 1,3 млн. държавни служители, пише "Ziarul Financiar". На този фон, военните поискаха Букурещ да закупи самолети F-35 и подводници "Scorpene".

Албанският език вече ще се изучава в Харвард


Албанският език вече е част от учебната програма в Харвардския университет, съобщи БТА. "Смятан за един от най-старите езици, различен и единствен представител на отделен клон сред индоевропейските езици, албанският се изучава само в някои избрани американски институции, а сега и в университета в Харвард", съобщи външното министерство в Тирана. Албанският език ще е избираем предмет в университета с 3 нива на обучение – начално, средно и за напреднали. Стандартизиран през 1972 г., албанският има два основни, взаимно разбираеми диалекта – северен гегийски и южен тоскийски. Официален език е в Албания и за мнозинството в Косово.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БТА, ЕПА/БГНЕС, REUTERS, romania-insider.com, english.a2news.com

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34