Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни празнуват Възкресение Христово

Снимка: БГНЕС

Христос Воскресе! С тези възторжени думи православните християни се поздравиха в полунощ по случай Христовото Възкресение. Миряни в цялата страна посрещнаха Великден в храмовете, а в столицата мнозина присъстваха на празничното Пасхално богослужение в катедралния храм “Св. Александър Невски”, оглавено от българския патриарх Неофит.  

В полунощ Негово Светейшество поздрави три пъти с “Христос Воскресе” вярващите на площада пред храма. Радостните им възгласи “Воистину воскресе” бяха съпроводени от тържествения звън на църковните камбани. След това главният секретар на Светия синод епископ Герасим прочете патриаршеското и синодално пасхално послание към българския народ, в което изпъкват думите, че Христовото Възкресение е фундаментът на нашата спасителна вяра. 

Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки победата над смъртта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молитви към Всеподателя за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с дела на милосърдие и добротворство, на онази съвършена любов, която води до славата на Кръста и светлината на Възкресението”, се казва още в посланието. 

Снимка: БТА
На богослужението в “Св. Александър Невски” сред вярващите бяха президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев. Именно държавният глава пръв запали пасхалната свещ от внесения в храма Благодатен огън, последван от стотиците вярващи.  

Днес от 11,00 ч. в столичния храм “Св. Неделя” ще бъде отслужено богослужение за Второ Възкресение. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

Главчев пред западните посланици: Амбицията ни е през 2025 г. да въведем еврото

На среща с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария служебният премиер Димитър Главчев заяви, че основната задача на оглавяваното от него правителство е провеждането на свободни и честни избори. Но..

публикувано на 08.05.24 в 16:21