Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Путин ще изпраща електронни повиквателни за мобилизация

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа Закона за електронните повиквателни, който улеснява мобилизирането на резервисти в армията. Законът предвижда създаването на електронен регистър с имената, адресите и здравословното състояние на всички, подлежащи на военен отчет. Електронните повиквателни ще се смятат за връчени от момента на изпращането им, а гражданите ще имат 20 дни да се явят във военните окръжия и в този период няма да могат да напускат страната. Ако не го направят, ще бъдат лишавани от правото да се разпореждат с недвижимото си имущество, да управляват автомобил, да получават кредити, да се регистрират като самоосигуряващи се лица или еднолични търговци. 

Спасители търсят оцелели в жилищна сграда в Славянск след руски ракетен удар, 15 април 2023 г.
Въпреки православния Великден руските сили удариха през нощта Николаевска област – под обстрел попадна районът на Снегуровка, освободен през ноември м.г. от украинските защитници. Русия нанесе въздушен удар и по северните Сумска и Чернигорска област. Междувременно жертвите от руските ракетни удари над източния град Славянск достигнаха 11, включително двегодишно дете, докато спасителните отряди се опитват да достигнат до още хора, затрупани под отломките на жилищна сграда. По повод случилото се в Славянск говорителят на Украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат заяви, че скоро страната ще разполага с оръжия, с които да предотврати подобни нападения. Доставката на обещаната от Съединените щати система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" се очаква малко след Великден

Германия ще настоява за налагането на европейски сакции и върху ядрената енергетика на Русия, заяви вицеканцлерът Роберт Хабек. Според него няма основания ядреният сектор да продължава да бъде третиран преференциално. "Ядрените технологии са изключително чувствителна област и Русия не може повече да бъде смятана за надежден партньор", изтъкна Хабек.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, БТА

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34