Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накрай света: Българският фолклор като страст и вдъхновение за сънародниците ни в Австралия

10
Снимка: Facebook/BulgariInMelbourne

"Мисля си, че българският фолклор е в кръвта ни, той ни е генетично заложен" – така започна разговорът ни с една родолюбива българка накрай света, която успява да приобщи поколения сънародници към народните ни танци и традиции. От десетина години Соня Арабаджиева живее и работи в австралийския град Мелбърн. Тя е основател и ръководител на "Българи" – най-големият нашенски фолклорен ансамбъл в Тихоокеанския регион, наброяващ над 30 души. Преди да се установи в Австралия, Соня е живяла дълги години в Нова Зеландия, където пък основава група "Български рози".

Оказва се, че фолклорът е нишката, която свързва българските общности в тази част на света с далечната родина. Неслучайно във всеки по-голям австралийски град има нашенска фолклорна група. "В Мелбърн имаме още една група – "Хоро", в Бризбън е група "Здравец", в Аделаида е "Китка", в Пърт е "Вито хоро", а в Сидни са "Български ритми". Отделно имаме "Български рози" в Нова Зеландия", изрежда с нескрита гордост Соня. Казва, че всяка репетиция с групата ѝ я зарежда с невероятна енергия. И още:

"Аз мисля, че в тази група идват всички хора, които имат големи любящи България сърца. Мисля, че ние в тази група, открихме своите души – сестри. Хората в група "Българи" са моето второ семейство. Уникален е климатът и приятелските отношения, които ни свързват. Заедно с любовта към родината и към родния фолклор, ние наистина правим чудеса! И да, ние отделяме време и средства, и то много, за да живеем с българския фолклор накрай света!"

Соня танцува от 5-годишна. Преминала е през всички детски и юношески състави в родния ѝ град Кюстендил. Повече от 23 години тя работи като начален учител в България, но през 2005 г., заедно със семейството си, емигрира в Окланд, Нова Зеландия. По-късно се премества да живее и работи в Мелбърн. Групата "Българи", която тя основава и ръководи, редовно представя България на местни фолклорни фестивали в Австралия. Заедно с още няколко наши сънародници зад океана, през 2019 г. Соня организира Първия Общобългарски фестивал на българските дружества, училища и групи за роден фолклор, който се проведе в Мелбърн.


Фестивалът събра на една сцена десетки български танцьори от цяла Австралия и Нова Зеландия. През 2022 г., по повод 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Австралия, в Мелбърн се състоя и второто издание на Общобългарския фестивал. Междувременно Соня и нейните съмишленици от "Българи" не спират да пътуват из континента и да популяризират далечната родина.

"Толкова сме заети, вие не можете да си представите! Има месеци, в които буквално всеки уикенд имаме изява. Това са четири съботи и недели, понякога и петък, ако сме извън Мелбърн. Ние летим, плащаме хотели или пътуваме по 8-10 часа с колите, само и само да излезем на сцена и да покажем на австралийското мултикултурно общество нашите прекрасни красиви български танци, носии, обреди, обичаи… Освен това фолклорна група "Българи" участва всяка година на Националния мултикултурен фестивал, който се провежда в столицата Канбера. И това е наша чест и наша най-висока награда! На тазгодишното му издание отново представихме България, и то в петък вечерта в най-гледаното време с 40-минутна програма, без да спираме, близо 30 човека на сцена, 10 от които – деца", каза в заключение Соня Арабаджиева.


Снимки: Facebook/BulgariInMelbourne, личен архив

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях...

публикувано на 14.04.24 в 10:58

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49