Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕС ще плати компенсации за украинското зърно при вдигане забраната за внос

Снимка: БГНЕС

Еврокомисията предлага пакет от мерки и втори транш финансова помощ за разрешаване на ситуацията на аграрния пазар в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния, съобщи земеделското министерство. Мерките ограничават вноса на 4 продукта от Украйна и списък със стоки, които ще са под наблюдение, като при нужда ще бъдат добавени в забраната.

Разговорите с Брюксел продължават с уверението, че крайното решение ще се вземе до дни при съгласие на всички участници в преговорите.

От земеделското министерство посочват, че спешните мерки на Еврокомисията потвърждават българската позиция за нуждата от намеса на Брюксел за нормализиране на пазара в най-засегнатите държави в близост до Украйна.

БНР подкасти:

Още от категорията

България в еврозоната – преимущество или недостатък?

Влизане в Шенген и еврозоната, членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – това са едни от важните приоритети пред българската дипломация. Като целева дата за приемането на единната европейска валута е посочена 1 януари 2025..

публикувано на 03.10.23 в 11:50
Красимир Ненов

Правителството разчита на въглищните електроцентрали в енергетиката

Внесените в ЕС Териториалните планове за развитие не поемат ангажименти за затваряне на мини или електроцентрали, каза пред БНР Красимир Ненов, зам.-министър на енергетиката. „Енергийната сигурност на България е гарантирана. В Териториалните планове е..

публикувано на 01.10.23 в 11:46
Димитър Манолов

Протестите са за спасяване на енергийния сектор, твърдят синдикатите

Спасяваме енергийния баланс на системата , каза пред БНР президентът на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов по повод протестите на енергетици и миньори.  "В момента през тези топлоелектроцентрали се осигурява между 40 и 60% от производството на базова..

публикувано на 01.10.23 в 11:26