Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България без българи – необратим ли е демографският срив в страната

За 10 години държавата ни е загубила 11,5% от населението си

Снимка: БТА

Последното преброяване на населението в страната затвърждава задълбочаването на негативните демографски тенденции, съществуващи през последните 30 години в България – намаляване и застаряване на населението, обезлюдяване на отделни територии на страната вследствие на отрицателния естествен прираст и миграционните процеси.

По данни на НСИ към 7 септември 2021 г. населението на страната е 6 520 314 души. 52,1% от тях са жени, 47,9% мъже. Продължава процес на демографско остаряване, който се изразява в увеличаване на абсолютния брой и относителния дял на населението на възраст 65 и повече навършени години, който достига 23.9%. Това е с 5,4 процента по-високо спрямо 2011 г. и с 9,6 на сто спрямо 1992 годна. А децата и младежите до 17 години са едва 15.9% от населението, което е най-ниското ниво от началото на провеждане на преброяване на населението в България. Резултатите от последното преброяване през 2021 година са "най-катастрофални в сравнение с всички други предишни периоди", заяви пред БНР Валентин Съйков, председател на сдружение "Гражданска инициатива България 2050", което организира дискусионен форум с експерти на тема "Необратим ли е демографският срив в България?".

"За 10 години България е загубила 845 000 души, или 11,5% от населението, което е най-големият спад в цялата ни съвременна история, но и най-големият спад в сравнение с останалите европейски страни. Ако българското общество не предприеме мерки за справяне с надвисналата над нас демографска катастрофа, ще дойде ден, когато ще съществува държавата България, но в нея няма да има българи. Не може да чакаме повече т.нар. политически елит да реши проблема с демографската криза. Време е гражданското общество да се заеме с изработването на дългосрочна, поне за 3 десетилетия напред, стратегия за развитие на страната, която поставя на първо място демографията."

Учените демографи от десетилетия алармират държавната власт за задълбочаващите се тенденции, но без резултат и техният глас остана глас в пустиня, признава Съйков. А организираната от сдружението дискусия не е имала за цел да даде конкретен отговор или решение, а да бъде поле за дискусии за бъдещето ни, в които е важно всеки да има позиция.

Един от най-ангажираните по темата учени у нас е доц. Георги Бърдаров, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и писател. Самият той признава, че е бил изненадан от "това свръхголямо намаляване" на българите.

"Вероятно тук голяма роля има и пандемията, по време на която България достигна рекордни нива на смъртност от порядъка на 20 промила. Такива стойности се наблюдават само в африканските държави и в зони с големи военни конфликти."

За последните 40 години загубата на население в страната се изчислява на над 2 400 000 души – най-голямото топене, откакто има преброявания у нас, от 1 януари 1881 година в Княжество България. Доц. Бърдаров смята, че най-обезпокоителното в ситуацията е възрастовият показател, който по думите му е социална бомба.

"Ние сме държава с една от най-ниските продължителности на живот и в същото време с голям дял на жените между 65-69 годишна възраст – това е изключително неприятен симптом. Защото колкото и да е развито едно общество, то се движи от активното младо население, а то при нас е на критичен минимум" – обяснява преподавателят.

Освен фактора "смъртност" Георги Бърдаров отчита като най-съществена за демографската динамика на България и емиграцията на млади хора. Все пак ситуацията не е необратима и безнадеждна, казва той и дава за пример Република Ирландия, която през 50-те години на XX век е била в демографски колапс. За един век населението там е намаляло с 6 милиона души, а 80% от родените през 30-те години на миналия век са емигрирали. Радикална образователна реформа в посока модернизиране, развитие на индустрията, ограничаване на влиянието на католическата църква и привличане на капитали от забогатели в чужбина ирландски фамилии довели до рестарт на демографските показатели на Ирландия, която днес е сред най-стабилните в демографски план държави на Стария континент. Валентин Съйков пък дава по-близкия до нас пример с Румъния, която само за няколко години е изпреварила България по демографски показатели. Икономическото развитие на по-малките населени места също се оказва ключов момент за демографското съживяване на страната ни.

"Трябва да има целенасочена политика, която да тръгва от държавно и местно ниво. Никой няма да отиде с малко дете, младо семейство, при условие, че няма нормална болнична помощ на 50-100 км от мястото, където живее. Много фактори са. Образованието е най-важното, но е само първата стъпка" – изтъква доц. Бърдаров и напомня, че България е много по-голяма от своите 111 000 километра площ.

"Клише е, че навсякъде където тупти българско сърце е България, но това клише е напълно вярно – казва писателят демограф. – Българите, специално за Европа, където пътувам често, носят родината в сърцата си. Обичат България, създават български дружества на доброволни начала и има една много искрена и чиста любов към родината. Виждал съм деца, родени в друга държава, които носят тази истинска любов към България в себе си. Тези наши съграждани биха се върнали, ако видят в България променени условия от тези, които са ги подтикнали да емигрират. Такива условия те в момента не виждат и затова не се връщат. Но те биха могли да работят за България дори и отдалече. Сещам се за град Бремен, в Германия, където има дружество "Дунав", в което членуват много хора, които милеят за родината си и именно те трябва да бъдат привлечени да работят за нея още преди да говорим за тяхното физическо завръщане" – казва за БНР Георги Бърдаров и признава, че световната битка през 21-ви век няма да бъде за ресурси, а за активно население. И като специалист по темата допълва, че критичният минимум, под който не бива да пада българското население спрямо територията си е 4,5 милиона души.

Обезлюдяването и застаряването на населението на България са във фокуса и на българския павилион на Венецианското архитектурно биенале, което започва на 20 май. "Макар да е визуален израз на темата "Образованието е придвижването от тъмнината към светлината", проектът разглежда редица проблеми, които трябва да решим, за да можем да погледнем напред към бъдещето" – обясни пред Йоан Колев Божидара Вълкова, част от екипа на архитект Борис Тикварски, отговорен за българския проект.

Текст: Весела Кръстева (по интервюта на Лора Търколева, БНР-„Хоризонт“)

Снимки: БТА, БГНЕС, БНР

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43