Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Столтенберг: Украйна е готова да отвоюва още територии

Йенс Столтенберг
Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че Украйна е готова да започне успешно контранастъпление срещу руските войски. “Убеден съм, че тя ще бъде в състояние да освободи още повече земя”, заяви ръководителят на Алианса по време на срещата на формата “Рамщайн” в Германия, цитиран от АФП. Той каза още, че на Украйна вече са доставени няколко батареи за противовъздушна отбрана Patriot. Страната многократно настояваше за високотехнологичната система, с която да се защити от руските удари, а в края на март Пентагонът съобщи, че 65 украински военнослужещи са завършили обучение на техниката в САЩ и са се завърнали в Европа.

Украйна сформира нови военни подразделения, които да се появят на фронта, обяви президентът Володимир Зеленски, предаде ДПА. По думите му, фокусът изцяло е насочен върху осигуряването на всички средства за деокупацията на страната и връщането на земите и на хората от руски плен. Междувременно Русия продължава с атаките си срещу части от ключовия град Бахмут и бомбардира с дронове Киев и областите Полтава и Виница. Според украинското командване през тази нощ противовъздушната отбрана е свалила четири от петте дрона камикадзе “Шахид” при нападения в югоизточната част на страната и е отблъснала 53 атаки в районите на Бахмут, Авдеевка и Маринка.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел декларира, че Европейският съюз ще направи всичко по силите си, за да достави бързо на Украйна артилерийски снаряди, съобщи ДПА. Той разговаря с Дмитро Кулеба, след като украинският външен министър изрази неудовлетвореност от факта, че Евросъюзът се бави с изпращането на обещаните боеприпаси. “Неспособността на ЕС да изпълни собственото си решение за съвместно снабдяване на Украйна с боеприпаси е неудовлетворително и ще коства живота на още украинци”, написа Кулеба в “Туитър”. Преди месец Европейският съюз реши да снабди страната с над 1 млн. нови артилерийски снаряди, но все още не може да постигне съгласие между страните членки за условията, при които те да бъдат закупени.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34