Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Азербайджан удвоява доставките на газ за Европа до 2027 година

Илхам Алиев
Снимка: БТА

Азербайджан планира да удвои доставките на природен газ за Европа до 2027 година. Това обяви в София президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той беше специален гост на церемонията по подписването на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream) и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).

Документът е по предложената от България инициатива Solidarity Ring, която цели да повиши сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз. "Меморандумът ще повиши свързаността между страните и ще повиши капацитета на газопреносните им мрежи", посочи президентът Румен Радев, който е домакин на събитието

Още от категорията

Как българският и румънският бизнес мислят за двустранните отношения?

Инфраструктурните проекти между България и Румъния не вървят бързо заради сложната регулаторна рамка, но все пак се движат напред. Това заяви за Радио България Дору Драгомир - ръководител на Двустранната търговска камара Румъния-България, в кулоарите на..

публикувано на 29.11.23 в 11:10

„Кармен 2“ ще подобри енергийната свързаност между България и Румъния

Европейската комисия включи съвместния проект „Кармен 2“, между българския електропреносен оператор ЕСО и румънските преносен оператор „Транселектрика“ и разпределителното дружество Delgaz Grid S.A., в шестия списък с проекти от общ европейски интерес...

публикувано на 28.11.23 в 17:02

Северна Македония иска да закупи капацитет в газохранилището в Чирен

Северна Македония се надява да продължи сътрудничеството ѝ с България по общи проекти в енергетиката. Това съобщи, на среща с министъра на енергетиката Румен Радев, посланикът на Северна Македония у нас Агнеза Руси Поповска. Тя посочи, че страната ѝ има..

публикувано на 28.11.23 в 16:05