Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Пекин изпраща свой емисар за преговори с Киев и Москва

Володимир Зеленски разговаря по телефона с китайския лидер Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски е провел "дълъг и съдържателен" телефонен разговор с китайския лидер Си Цзинпин и се надява, че това ще даде тласък на отношенията с Пекин, съобщава REUTERS. Това е първият разговор между Зеленски и Си Цзинпин, от началото на руската агресия в Украйна. В разговора Зеленски е описал и ситуацията с окупираната украинска Запорожка ядрена електроцентрала, като е подчертал, че радиацията не признава държавни граници. 

Експерти обръщат внимание, че Зеленски заявява, че е разговарял със Си Цзинпин за "украинската формула за мир", докато китайският лидер говори за "мирен план". Пекин изпраща като посредник за преговори между Москва и Киев своя бивш посланик в Русия и бивш зам.-външен министър Ли Хуей, съобщи агенция Xinhua. Междувременно Киев назначи Павло Рябикин, бивш министър на стратегическите индустрии, за нов посланик в Пекин.

Брюксел приветства проведения разговор Си Дзинпин – Володимир Зеленски, предаде AFP. Според руското външно министерство изпращането на китайския посредник е било договорено при визитата на Си Дзинпин в Москва, предава ТАСС.

Украинските въоръжени сили ще получат навреме оръжията, от които се нуждаят, за предстоящата си контраофанзива срещу руските войски, каза пред Комисията по въоръженията в Конгреса на САЩ главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи. Той заяви, че 98% от обещаните на Киев бойни машини вече са доставени.

Водачът на военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че Украйна се подготвя за "неизбежна контраофанзива" и изпраща добре подготвени подразделения в обсадения източен град Бахмут. Пригожин отново се оплака в "Телеграм", че не получава поддръжка от военното министерство в Москва и армията му е заплашена в началото на май да бъде атакувана и обкръжена.

Италиански журналист бе ранен на четири места, а украинският му помощник – убит, от руски снайперски огън край мост в Херсон, предаде италианският в-к "La Repubblica", за който са работели раненият репортер Корадо Дзунино и украинецът Богдан Битик. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35