Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на чипровския килим разкрива техниките на тъкачното изкуство

3
Снимка: Facebook / festivalcarpets

От 29 април до 1 май, на централния площад "Чипровско въстание" в Чипровци, местни килимарки ще показват на станове на открито как се изработва прочутият чипровски килим. Признат от ЮНЕСКО за световно културно наследство, килимът е известен в цял свят с изтъканите в неговите две лица геометрични фигури на хора, животни и птици в пъстри цветове. 


В рамките на фестивала ще се проведе лекция на тема "Канатицата – символика и разпространение“, а също и инициативата „Довърши картината“, започната от художник. Тя ще изобразява жена, която тъче килим на чипровски стан, а гостите, които желаят ще я довършат, докато гледат на живо как тя изработва килима. Организаторите са планирали също конкурс за детска рисунка с мотиви от чипровския килим, както и международен турнир по шахмат за купата на община Чипровци.


В празничната програма участват рок групите „Ахат“ и „Конкурент“, както и духовите оркестри „Балканци“ и „Вършец мюзик“ и др. Танцьорите от фолклорна формация „Асти денс“ ще представят спектакъла „Разходка из България“.

Снимки: Facebook / festivalcarpets, Facebook / ChiprovtsiMunicipality

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10