Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Експлозии разтърсиха Киев, жена и дете загинаха в Днипро

Град Уман
Снимка: Facebook/UA.National.Police/

Рано тази сутрин Киев и няколко украински града бяха ударени от руски ракети, а жена и тригодишно дете загинаха в Днипро. Според агенция Интерфакс през нощта е имало взривове в Днепър, Кременчук и Полтава в Централна Украйна, както и в южната Николаевска област. В социалните мрежи се появиха снимки на горяща девететажна жилищна сграда, която според съобщенията е в Уман. Петима души са откарани в болница, информираха властите. 

Над 1550 бронирани машини, 230 танка, друга бойна техника и огромно количество боеприпаси вече са доставени на Украйна, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг в централата на Алианса. Това представлява 98% от обещаната техника в подкрепа на очакваната контраофанзива на украинските сили.Украйна трябва да реши какви са условията и форматите за мирни преговори. Всяка възможност за смислени преговори изисква Украйна да има необходимата военна помощ, за да изпрати послание до Владимир Путин, че той няма да победи на бойното поле”, каза още Столтенберг. Той приветства разговора между китайския и украинския президент, но припомни, че Пекин все още не е осъдил нахлуването на Русия в Украйна.

Украйна е изпълнила седемте препоръки на Европейската комисия при получаването на статут на кандидат член на ЕСи ще осъществи необходимите реформи, за да се присъедини към общността въпреки руската инвазия, заяви на пресконференция в Рим украинският премиер Денис Шмигал, който участва в конференция за възстановяването на страната.По думите му, Украйна ще бъде готова да започне преговорите за еврочленство до края на годината.На аудиенция при папа Франциск министърът помоли понтифика да работи за връщането у дома на много украински деца – някои от тях сираци, депортирани в Русия. Денис Шмигал е поканил главата на Римокатолическата църква да посети Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30