Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 април е Световен ден за безопасност и здраве при работа

Ръст на пострадалите по време на работа е отчетен в България

Снимка: БГНЕС

Повече трудови злопoлуки в България през първото тримесечие на годината отчете Националният осигурителен институт. Инцидентите са се увеличили с 6,5 % в сравнение със същия период на м.г. През цялата 2022г. в страната ни са станали 2141 трудови злополуки на работното място, а 441 - при отиване или връщане от работа. Смъртните злополуки са били 84.

От изнесените данни става известно, че увеличението се дължи най-вече на по-големия трудов травматизъм при мъжете, като злополуките при тях през 2023 г. са 374, при 340 в началото на миналата година. По отношение на тежестта на трудовите произшествия няма промяна в сравнение с миналата година. Непроменено остава и времето, необходимо за възстановяване на работниците и служителите след инцидент - около 35 календарни дни. 

През 2023 г. икономическите дейности с най-голям трудов травматизъм са „търговия на едро“ /без търговията с автомобили и мотоциклети/ и „образование“ - с по 43 инцидента, следвани от „държавно управление“ (42) и „сухопътен транспорт“(32).

В световен мащаб около три милиона човека всяка година умират заради злополуки по време на работа, а десетки милиони страдат от наранявания и влошено здраве. За това алармира Международната конфедерация на профсъюзите, по чиято инициатива  се отбелязва Световният ден за безопасност и здраве при работа. На 28 април тази година синдикатите по целия свят насочват вниманието към  риска, който крие работата с токсични химикали, както и дългите часове на стрес и преумора на работното място.


Членовете на един от най-големите синдикати у нас КНСБ ще почетат днес /28.04/ жертвите на ракови заболявания, причинени при работа в среда, съдържаща азбест. Припомнят, че азбестът е груб, влакнест материал, който се използва за изолация на тръби, покриви и други материали за строителството. Когато тези материали се разбиват или разрушават, много малки влакна на азбест се освобождават във въздуха и могат да бъдат лесно вдишани от работещите или хората в близост. По-голямата част от изложените на азбест извършват дейности по разрушаване, реконструкция, саниране или поддръжка на сгради. България е забранила вноса, производството и употребата на всички азбестови влакна и азбестосъдържащи продукти от 1 януари 2005 г., припомнят още от синдиката.

Освен безспорната вредата, която крие продължителното излагане на токсични материали по време работа, едни от най-масовите вредни фактори за здравето на трудещите се в страната ни остават свръхнатоварването, стресът на работното място и особено нездравословната среда – казва експертът по трудово право д-р Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ и допълва:

„През последните години колкото и да се опитват предприятията в България да подобряват условията на труд, те масово остават недостатъчно адекватни към разпоредбите и законовите изисквания за предоставяне на безопасни условия.Все още има много структури и учреждения, където хората работят с лошо осветление, шум, различни замърсявания, в недобри ергономични условия, не добро оборудване за работа, което с натрупване се отразява на здравето. И като добавим и полагането на извънреден труд, поради различни причини и най-вече липсата на кадри, хората стават все по-заети и по-заети. Работата в лоши условия неминуемо се отразява на физическото и психическото им здраве, а също така и на отношенията в семейството.“

На 28 април по традиция КНСБ почита паметта на загиналите при трудови злополуки. Благодарение на своя „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов”, синдикатът предоставя стипендии на деца, чийто родители са загинали при трудови злополуки, които се изплащат до завършване на средно образование. „Макар сумите съвсем да не са достатъчни, търсим всякакви средства, за да подпомогнем такива деца, останали без родител”- поясни Тодор Капитанов.

Снимки: БГНЕС


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54