Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В центъра на София започна социален експеримент „Стъклената клетка“

Снимка: Фейсбук страница на Красимир Георгиев

В парка пред Националния дворец на културата (НДК) в София започна социален експеримент „Стъклената клетка“, съобщи пресцентърът на Столична община, с чиято подкрепа се осъществява събитието. Предизвикателство е прието от ултрамаратонеца Красимир Георгиев, който се самоизолира за период от 15 дни в т.нар. "Стъклената клетка" - напълно прозрачен контейнер, оборудван единствено с пътека за тичане и легло. Пълната му социална изолация ще бъде пред погледа на цялото общество, като единствената му комуникация  ще са 30-минутни чат срещи с наблюдаващите го всеки ден, като през чата ще получава задачи от тях.

Физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца ще се следи отблизо от екип от водещи специалисти. Чрез експеримента ще се съберат достоверни данни за вредите от социалната изолация, обременяването с комуникация в дигитална среда и щетите от липсата на живо междуличностно общуване. Тези данни ще бъдат използвани за създаване на програма за ограничаване на социалната изолация, намаляване на дигиталната обремененост на младите хора и превенция на зависимости от всякакъв род. За тази цел събитието ще бъде съпроводено от благотворителна кампания за набиране на средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 октомври 2024 г.

Днес почитаме Св. Злата Мъгленска, избрана за небесна застъпница на българите по широкия свят. Неслучайно днес стана известно и че Радослава Недялкова от Милано е най-новата притежателка на наградата Българка на годината "Св. Злата Мъгленска"-2023...

публикувано на 18.10.24 в 19:00
Марсело Тарапов

Контраадмирал Марсело Тарапов: България и Аржентина развиват ползотворна съвместна дейност на Антарктида

Първата българска изследователска експедиция на Антарктида е през пролетта на 1988 г. и с нея се поставя началото на последователни научни изследвания на родните изследователи върху Ледения континент. " Това са най-екстремните условия, в които..

публикувано на 18.10.24 в 14:45
Екопътека ''Ждрелото на река Ерма''

Очаква ни есенно слънчево време, минималните температури ще падат

В петък , 18 октомври , ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Минималните температури ще бъдат между 2° и 3°, по Черноморието до 6°- 8°, в София – около 0°...

публикувано на 17.10.24 в 19:45