Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украинските сили контраатакуват в Бахмут

Павлоград, Днепропетровска област, Украйна, 1 май 2023
Снимка: Reuters

Украинската противовъздушна отбрана е свалила в ранните часове на 1 май 15 от 18 руски ракети, изстреляни срещу Киев, предава REUTERS. По данни на местните власти в украинската столица, няма жертви след атаката.

В Днепропетровска област руски ракети са се стоварили срещу Павлоград. При ударите са ранени 25 цивилни, сред които и 3 деца. Нанесени са щети на 44 цивилни жилища, промишлено предприятие и 3 детски градини. Украинците твърдят, че са свалили 7 ракети над града, твърди в Telegram ръководителят на местния общински съвет Микола Лукашук.

Ракетите са били изстреляни от 9 стратегически бомбардировачи Ту-95 от района на Мурманск и два Ту-160 от района на Каспийско море.

На места в Бахмут украинската отбрана е провела успешни контраатаки срещу руските агресори и та са изоставили някои от своите позиции, съобщи командващият украинските сухопътни сили ген. Александър Сирски, предаде УНИАН.

Чешкият президент Петр Павел заяви, че Украйна се нуждае от повече боеприпаси, за да може да се защитава ефективно или да предприеме контраатака. Павел заяви това след двудневно посещение в Украйна. Чешкият президент каза, че съюзниците снабдяват Киев с модерно оборудване, включително танкове, но с минимално количество боеприпаси, което ги превръща в складова наличност, заявява Павел пред чешкото издание "Seznam Zpravy".

Призоваващите към мирни преговори трябва да изпращат своите искания към руския президент Владимир Путин, а не към украинския Володимир Зеленски, призова външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис. "След агресията не молете двете страни да обсъдят мира. Помолете агресорът да отстъпи" е написал министърът в своя Twitter.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00