Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Молдова искат специална политика за етническите малцинства

Снимка: Българска община в Република Молдова

Преди повече от 2 века, хиляди българи, в търсене на спасение от османската власт, се преселват в Молдова, а техните потомци до днес ревниво пазят българския език, традиции, култура и дори рецептите от българската кухня.

Според официалната статистика етническите българи в Молдова са около 80 хиляди. Приблизително половината от тях живеят компактно в Тараклийския район, а в молдовската столица Кишинев те са около 9 хиляди, разказа пред Миглена Иванова и Радио България Георги Барбаров, председател на Българска община в Република Молдова. Дейността на тази организация обхваща всички българи на територията на страната, а през последната година и етническите българи – бежанци от Украйна, потърсили убежище на молдовска земя.

"Молдова пряко граничи с Украйна, а българите живеят компактно на самата границата между двете държави. Затова първите бежанци естествено дойдоха при българите в Молдова – разказва Георги Барбаров и разкрива как войната в Украйна рефлектира върху българската общност в Молдова. – Както украинските българи в Одеска област, така и ние сме бесарабски българи. Нашите прапрадядовци са заминали за Бесарабия, която е била част от Русия, горе-долу от едни и същи региони. Първите бежанци от Украйна пристигнаха при нас в края на февруари. Аз съм добре запознат с тази ситуация, тъй като с организацията, която оглавявах по онова време – A.S.I.C.S. (Асоциация за подкрепа на обществени инициативи и спорт), която подпомага социално слаби хора, помогна на тези бежанци в първия месец от тяхното пребиваване в Молдова, и конкретно в Тараклийския район. Ние им преведохме пари, след това им предоставихме друга помощ, включително медикаменти и храна. Много от тях вече заминаха, върнаха се там, откъдето дойдоха, но има и такива, които останаха в Таракийския район при свои роднини, приятели…".

Георги Барбаров

Георги Барбаров е начело на Българска община в Република Молдова от края на декември 2022 г. Той отбелязва, че сред целите и задачите на общината са съхраняването на българската култура, народните обичаи и традиции, изучаването на българския език, оказване на помощ на възрастни и хора с увреждания, но също така и приемането на държавни политики за работа с етническите малцинства в страната, а в перспектива – и свой представител в парламента, който да отстоява интересите на молдовските българи:

Помощ за нуждаещите се - една от задачите пред Българска община в Република Молдова

"Молдова е кандидат за членство в Европейския съюз. А всяка държава, която се стреми към членство, трябва да синхронизира своите закони с европейските изисквания. В Румъния, например, има около 12 000 банатски българи, които живеят там повече от 300 години. Те имат право да си изберат свой депутат между българите. Ние бяхме на гости при г-н Георги Наков, който е депутат вече втори мандат и защитава интересите на българите в румънския парламент. В Унгария има само 6 хиляди българи, но те си имат свои представители в структурите на местното самоуправление – застъпник, който защитава техните интереси. Не е депутат, но има право да слуша, да представя на българите по места всички документи, които се приемат в съответното кметство, за да знаят за какво става дума, тъй като унгарският език няма нищо общо с българския."

Сред сериозните проблеми, които притесняват българското малцинство в Молдова, се оказва езиковата бариера – изискването за владеене на румънски език, посочва Георги Барбаров:

"Разликата между българския и руския език е една, а между българския и румънския (официален език в Молдова) е съвсем друга. Българският и румънският принадлежат към различни езикови групи и човек, който не знае румънски език, отпада като конкурент за работа, например. Същото се отнася и за образованието. За да получи човек някаква работа, той трябва да премине обучение. Когато обучението се води на румънски език и той не го знае, естествено, не се получава нищо. Например аз не съм учил молдовски език (по онова време той така се казваше), просто защото нямахме учител в нашето училище. Само в 5 и в 9 клас учихме по 2-3 месеца. Това е проблем, който го има навсякъде в Молдова. В българските села всички училища бяха и си останаха руски, но с изучаване на български език и литература, като някои от предметите също се изучават на български."

Награждаване на участниците в Олимпиада по български език, проведена през април тази година

Георги Барбаров отбелязва, че независимо от постоянните смени на правителствата в България през последните години, българската общност в Молдова не остава забравена. С финансовата подкрепа на България се предоставя материална помощ на нуждаещи се етнически българи, мисли се и за подрастващите. През април се проведе Олимпиада по български език, а победителката в нея ще замине да следва в България. Олимпиадата се организира от Министерството на образованието на Молдова с подкрепата на българското посолство в Кишинев.

Мини-турнир по футбол

В момента тече Турнир по мини-футбол за ученици. Участниците в него ги очакват много награди, а най-голямата е – съвременна площадка за мини-футбол, в населеното място на печелившият отбор.

Вижте още:

Снимки: Facebook / Българска община в Република Молдова

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27