Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Киев: Москва се опитва да предизвика бърза контраофанзива

Снимка: AFP

Русия е променила тактиката си в продължаващата вече 15 месеца война в Украйна и е започнала умишлено да нанася ракетни удари по жилищни райони, заявява украинското правителство. Според Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, една от целите ѝ е да провокира бърза контраофанзива. Последните руски ракетни удари е трябвало да покажат дали нападнатата страна е в състояние да защити въздушното си пространство, смята Подоляк.  

Украйна продължава да отблъсква тоталната руска инвазия, а Русия не разполага с достатъчно боеприпаси, за да постигне успех в настъплението, твърди британското разузнаване. Макар Москва да дава най-висок приоритет на мобилизирането на отбранителната си индустрия, тя все още не успява да отговори на нуждите по време на война, гласи един от изводите в последния доклад за хода на войната. Според представители на разузнаването недостигът на боеприпаси води до вътрешни разногласия – най-вече между Министерството на отбраната и силите на частната армия “Вагнер”. Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви на среща с висшето военно командване, че страната трябва да засили военното си производство, тъй като успехът на руските войски зависи до голяма степен от навременното запълване на оръжейните запаси. По думите му, оръжейните предприятия са получили разпореждане в кратки срокове да увеличат обема на производство. 

Съединените щати днес ще обявят 37-ия си пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара. За първи път ще бъдат предоставени ракети въздух-земя с малък обсег на действие, които ще помогнат на нападнатата страна да отслаби руските сухопътни опорни пунктове и ще осигурят въздушна подкрепа на настъпващите украински войски при планираната пролетна офанзива.


БНР подкасти:

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Словения въвежда полицейски пропускателни пунктове по своите граници Словения ще постави полицейски контролно-пропускателни пунктове на своя територия в близост до граничните пунктове, включително по границата с Хърватия. Шенгенският режим остава..

публикувано на 29.09.23 в 14:00

Денонощен телефон и специален мейл приемат сигнали за изборни нарушения

От 29 септември до 6 ноември 2023 г. в Министерството на вътрешните работи е отворена денонощна телефонна линия с номер - 02 90 112 98. На нея, както и на електронния адрес - izbori@mvr.bg, гражданите могат да сигнализират за забелязани от тях нарушения..

публикувано на 29.09.23 в 10:34

Започна предизборната кампания на кандидатите за местна власт

Точно след месец, на 29 октомври, българите ще изберат  кметове и общински съветници , които ще управляват през следващите четири години. Предстоят 30 дни, в които кандидатите трябва да представят своите идеи за развитие на населените места пред..

публикувано на 29.09.23 в 05:15