Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът "Свети Георги" в Кишинев, построен с дарения на бесарабските българи

Снимка: georgievskaia.md

Ако пътят ви отведе в Кишинев, столицата на Молдова, задължително се отбийте и в тамошния храм на свети Георги. Той ще остави в спомените ви ярка следа с очарованието си и затрогващата история на неговото създаване. Решихме да надникнем с вас в този храм именно днес, когато е неговият престолен празник – Денят на св. вмчк Георги Победоносец. Това е единствената църква в Молдова, в която службите се провеждат на църковнославянски език. Но не само това я прави много специална. Ето какво разказа пред Миглена Иванова и Радио България за възникването на храм "Свети Георги" в молдовската столица Георги Барбáров, председател на Българска община в Република Молдова:

"През 1814 година е взето решение да се построи тази църква. Поп Георги от Кишинев отива да събира пари за реализацията на идеята от българите в България (която по онова време се намирала под османско иго – бел. ред.). Той обаче е хванат от турците, които запълват устата му с калай. Т.е. той умира с мъченическа смърт за това, че е събирал пари за църквата. По-късно тя е наречена на него."

Георги Барбаров споделя, че е научил тази история от настоятеля на "Свети Георги" отец Николай Флорински. Инициаторът за построяването на храма свещеник Георги е представител на местната българска общност, която се преселва по онези земи преди повече от 200 години. Средства за църквата все пак са събрани сред българската общност в Бесарабия и българите по българските земи и постройката е издигната през 1819 г. На 10 ноември 1940 г. Молдова е разтърсена от мощно земетресение, което води до човешки жертви и големи щети, включително по храма на свети Георги – централният му купол е напълно разрушен, засегнати са камбанарията и стените. По призива на настоятеля на църквата обаче доста бързо се събират дарения и с финансова подкрепа и от Кишиневската община "Свети Георги" е възстановен.

Георги Барбаров уточнява, че това не е единствената църква, в която се събират българите в Молдова. В Тараклия те също имат свой храм, наречен на свети Георги Победоносец. В Кишинев има място, наречено "Шипка", където също има църквичка.

"Оттам са заминали опълченците, за да освобождават България през април 1877 г. В Кишинев се събират и заминават опълченците – българи от Бесарабия, руснаци и молдовски доброволци в Молдова, за България."

За това, как българите в Молдова отбелязват 6 май – Деня на св. вмчк Георги Победоносец, Георги Барбаров разказва:

"На този празник при нас се яде печено агне. Както му е редът, на Гергьовден всяко семейство, в което има Георги, отбелязва този празник, като се приготвя агне в пещ, пълнено с булгур, ориз или в последно време – с елда, и става много вкусно. Трябва да кажем, че празникът не е официален като в България, просто е празник на хората с името Георги."

Вижте още:

Снимки: georgievskaia.md



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10
Снимка: Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг

Дамски клуб протяга ръка на българките в Лайпциг и разкрива артистичната им страна

България през картините от миналото и бляна по завръщането обедини българките в Лайпциг. "Всички ние имахме желанието да се подкрепяме и така възникна идеята за Дамски клуб", казва неговият председател Румяна Дойнова. По думите й, той е създаден с..

публикувано на 04.05.24 в 08:10