Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Над половината румънци са против обединение с Молдова


54% от румънците не подкрепят евентуално бъдещо обединение на Румъния с Република Молдова, а 33% са за обединение. Това показва проучване на общественото мнение на социологическата агенция Avangard, цитирано от румънските медии. Изследването също показва, че според 31% от румънците Молдова трябва бързо да бъде приета в НАТО, а 40% са против. В случай на военна агресия на Русия срещу Молдова 29% от анкетираните смятат, че „Румъния трябва да помогне на молдовската държава с войски“, 56% са срещу това. Що се отнася до подпомагането с военна техника, 48% биха го подкрепили, а 35% биха били „против“. Според 46% от анкетираните населението на Молдова е разделено наполовина между „прозападно“ и „проруски“ настроено.

През март 2023 г. молдовският парламент гласува окончателно за замяна на т.нар. “молдовски език” с “румънски език” в националното законодателството. Темата за обединение на двете държави се повдига многократно през последните години.

Стрелби с убити потопиха в скръб Сърбия


Сърбия потъна в скръб след стрелба в училище в Белград на 3 май. 13-годишен ученик уби 8 ученици и един охранител, а учител и шестима ученици бяха ранени. Заради трагедията Сърбия обяви 3-дневен траур от 5 до 7 май. Граждани и ученици от белградските училища поднасят цветя и палят свещи пред училището, в което се е разиграла трагедията, предава RTS. Множество хора се наредиха на опашка пред Института по трансфузия, за да дарят кръв за ранените.

Ученикът, задържан за стрелбата, е настанен в Клиника по неврология и психиатрия. Токсикологичният му тест е отрицателен. "Проблемът в Сърбия е, че се занимаваме с превенция рядко, спорадично и след трагедии“, коментира пред RTS Ивана Радованович от Полицейската академия по криминалистика. Според нея трагедията можеше да бъде предотвратена при работа с детето, което се чувствало отхвърлено и игнорирано.

Часове преди обявения национален траур в Сърбия още 8 души загубиха живота си, а други са ранени в селата Дубона и Шепшин. За деянието е заподозрян 21-годишен младеж.

При висока безработица в Гърция работодателите страдат от липса на работна ръка


За март Гърция се нарежда на второ място сред европейските държави по брой на безработни, а сред най-силно засегнатите са младите хора и жените, предаде кореспондентката на БНР Катя Пеева. 508 000 гърци не намират за себе си реализация на гръцкия трудов пазар и се насочват към други европейски страни в надежда за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. В същото време, поради предлаганото ниско заплащане и работа на половин работен ден, 9 от 10 работодатели не могат да си намерят достатъчно работна ръка. Фермерите привличат работници дори от Тайланд. В туризма също кризата за специалисти е голяма. Дори увеличението на минималната работна заплата от април на 780 евро, с решение на правителството, се оказва неработещо за изход от ситуацията.

Турция падна до 165-то място по свобода на словото


Турция падна с 16 места надолу в годишната си класация за свободата на медиите по света на международната организация "Репортери без граници", като се озова на 165-о място сред 180 държави. Причината са засилените репресии срещу журналисти през 2022 г. и преди изборите на 14 май 2023 г. - произволни съдебни процеси срещу журналисти, масови арести, забрани за достъп до интернет, възпиращи глоби на турския медиен регулатор, предава турският информационен сайт Bianet. През 2002 г., когато управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган дойде на власт, Турция заемаше 99-о място в класацията, напомня БТА.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, REUTERS, romania-insider.com, turkey.postsen.com

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

В събота и на изборите в неделя температурите ще са летни

В събота , 8 юни, ще е слънчево. След обяд над планините в Западна България ще има временни заоблачавания и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 16°. Максималните температури ще са от 30 до 35°, в столицата..

публикувано на 07.06.24 в 19:45

България днес - 7 юни 2024 г.

В "България днес"  на 7 юни, в навечерието на изборите „2 в 1“, проверяваме готовността на българите зад граница за вота с наши сънародници от САЩ, Гърция, Франция и Нидерландия. Както всеки петък, подготвили сме и хроника на събитията с..

публикувано на 07.06.24 в 19:00

Приключва предизборната кампания за изборите "2 в 1" в България

Днес е последният ден от предизборна кампания за изборите "2 в 1" в България - за национален и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни. Кампанията за евроизборите остана в сянката на поредния предсрочен парламентарен вот в България..

публикувано на 07.06.24 в 17:25