Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Москва пряко обвини САЩ за атаките с дронове срещу Кремъл

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обмисля и има голямо разнообразие от различни варианти за отговор на опита на Киев да атакува Кремъл с дронове, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Той отказа да посочи конкретни подробности. Песков подчерта, че "решенията за подобни атаки не се вземат в Киев, а във Вашингтон".

САЩ не провеждат никакво разследване на неотдавнашната атака с дрон срещу Кремъл, но се опитват да установят обстоятелствата на инцидента, каза Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност в Белия дом. „Ще се опитаме да разберем повече за случилото се, но ви призовавам да не да го наричате разследване", каза Кърби на брифинг. Преди това Кърби отрече САЩ да са замесени в атаката с дронове срещу Кремъл, предава REUTERS.

Отношенията между Русия и САЩ са на ръба на открит въоръжен конфликт, но Москва работи това да не се случи, заяви руският зам-министърът на външните работи Сергей Рябков в ефира на Първи канал. По думите му контактите между Москва и Вашингтон се поддържат при необходимост, включително на високо ниво. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел предупреди Москва да не използва предполагаемата атака с дронове към Кремъл, за да ескалира войната си в Украйна, предаде AFP.

Институтът за изследване на войната в ISW базиран в САЩ обяви в свой анализ, че най-вероятно Москва ще използва така наречената атака с дронове срещу Кремъл, за да бъде отменен традиционния за режима военен парад на 9 май на Червения площад.

Междувременно руски и украински депутати буквално се сбиха за украинското знаме в Анкара по време на заседание на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, съобщи Anadolu Ajansı. Председателят на турския парламент Мустафа Сентоп, който председателстваше срещата, обяви почивка и прекрати заседанието, но сблъсъка се пренесе в кулоарите.

Китай ще продължи да насърчава мирните преговори за Украйна и е "готов да поддържа комуникация и координация с Русия, за да даде осезаем принос за политическото разрешаване на кризата", заяви китайският външен министър Цин Ган, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на изявление на министерството на външните работи на Китай. Изявлението е направено след срещата на Цин Ган с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в индийския град Гоа, отбелязва ТАСС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51