Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествена смяна на гвардейския караул пред президентството по обед

Снимка: БГНЕС

В Деня на храбростта и празник на Българската армия, който отбелязваме днес, на 6 май, в 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул, съобщиха от президентството. Впечатляващата церемония, която събира жители на столицата, български и чужди туристи, е извършена за първи път на 5 ноември 2003 г.

Погледите на зрителите приковава гвардейската униформа, създадена през 1883 г. и непроменена до днес. Заслуга за създаването ѝ имат княз Александър І Батенберг - първият български монарх след Освобождението, и командирът на Княжеския конвой Александър Мосолов. Създавайки първите рисунки на гвардейската униформа, те имат за модел униформата на най-авторитетната през ХІХ в. войска – конницата. Важни нейни елементи са разположените на гвардейския калпак орлово перо - символ на гордия български дух, и Александровската звезда. Това е звездата от учредения през 1881 г. от княз Александър І орден „Св. Александър”. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни горещини е подаден в цялата страна

Във вторник,11 юни, ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще има заоблачавания с изолирани валежи. Минималните температури ще са между 17 и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 33 до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 10.06.24 в 19:35

България днес - 10 юни 2024 г.

България направи своя избор! Какво казаха българските граждани с вота си или отказа от такъв в неделния ден и къде ще търсим сега времеубежище? В „България днес“ обобщаваме всичко по-важно от изборите за народни представители и български..

публикувано на 10.06.24 в 19:00

Температурите продължават да се покачват

След обяд ще бъде слънчево. Над планините в западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на отделни места там ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Горещо време с максимални температури..

публикувано на 09.06.24 в 19:35