Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински висш военен:

Русия няма да промени плановете си и ще продължи офанзивата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията на Източния фронт е напрегната, но под контрол, заяви командващият украинските сухопътни войски ген. Олександър Сирски, цитиран от ДПА. По думите му, основното внимание е съсредоточено върху отбраната на Бахмут и плана да се нанесат максимални загуби на формированията на руската частна военна компания “Вагнер”. През последните дни руските сили са увеличили интензитета на използване на тежки оръжия, разположили са по-модерно военно оборудване и са прегрупирали войските си, гласи оценката на ген. Сирски. “Това показва, че врагът няма да промени плановете си и прави всичко по силите си да превземе Бахмут и да продължи своята офанзива”, заяви украинският висш военен.

Най-малко петима души са ранени при поредните руски удари срещу Киев, съобщи Ройтерс, цитирайки информация на градските власти от тази сутрин. Експлозия е чута и след ракетна атака, която е ударила черноморския град Одеса през нощта. Русия е засилила обстрела на Бахмут с цел да го превземе до утрешния Ден на победата над фашизма и нацизма, твърди украинското военно ръководство. Междувременно стана ясно, че лидерът на руската наемническа групировка “Вагнер” Евгений Пригожин няма да оттегли хората си до 10 май, както се беше заканил. След ултиматума, отправен към Москва, той съобщи, че ще получи достатъчно боеприпаси и въоръжение и ще продължи сраженията за Бахмут.

Русия е започнала евакуация на 18 населени места в Запорожка област, включително Енергодар, където живее персоналът на окупираната от руските сили атомна електроцентрала. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси коментира, че ситуацията около най-голямата електроцентрала в Европа е станала потенциално опасна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37