Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов:

Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да внесе пояснения

Зам. главният прокурор и ръководител на следствието Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Не е моя грешката и не желая да нося отговорност за чужди грехове и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление”, заявява в лична позиция до БТА директорът на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Борислав Сарафов. Той добавя, че ако Гешев е имал желание да внесе пояснения и да поправи неговата грешка, е можел да го направи същия ден, за да избегне манипулации по темата.

Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор”, продължава Сарафов, уточнявайки, че няма вина и не желае да носи отговорност.

Що се отнася до израелския експерт, озовал се незабавно на мястото на инцидента с кортежа на главния прокурор, Борислав Сарафов казва, че е доведен от заместника му Ясен Тодоров по разпореждане на Иван Гешев. “Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива”, пояснява директорът на НСС.

Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия”, пише още в позицията си Борислав Сарафов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

В събота , 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 31.05.24 в 19:40

България днес - 31 май 2024 г.

В последния ден от месец май за тази година в „България днес“ правим мост между децата и българската просвета и история. Ще ви разкажем за добрия пример от едно малко българско градче при отглеждането на най-малките. Ще похвалим заслужено..

публикувано на 31.05.24 в 19:00

Арх. Румен Джагаров реставрира стара къща и се връща на село, като протест срещу демографската криза

5257 населени места има в България, сочи регистърът на НСИ от 2021г. От тях близо 5 хил. са малките населени места, но според статистиката всяка година по едно от селата на България "умира" заради това, че от там си е заминал и последният негов жител. В..

публикувано на 31.05.24 в 11:35