Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията и Европарламентът осъдиха казуса с недопускането на български евродепутат в Северна Македония

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархеи
Снимка: архив

Eврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи заяви, че Еврокомисията осъжда отказа на Северна Македония на 6 май да допусне на нейна територия евродепутата от Андрей Ковачев, написа той в Туитър. 

Европарламентът в Страсбург беше запознат с инцидента. Еврподепутатът Михаел Галер поясни пред своите колеги, че Ковачев не е бил допуснат, въпреки че е пътувал с дипломатически паспорт, като от Скопие са уточнили, че отказът е свързан с нареждане да не бъдат допускани в страната хора, които смущават обществения ред. Познавам Андрей Ковачев като почтен колега, който подкрепя приемането на Северна Македония в ЕС и преговорите за присъединяване. Със сигурност той не застрашава тази страна, посочи Галер. Председателят на Европарламента Роберта Мецола заяви, че случаят буди изключително съжаление и институцията ще защитава правото на всеки евродепутат да може да изпълнява задълженията си. Мецола съобщи, че ще се свърже с властите в Скопие, за да се увери, че те разбират това.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14