Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство повика на среща посланика на РСМ в България

Снимка: БГНЕС

Днес, 9 май, министърът на външните работи Иван Кондов извика на среща в МВнР посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска, съобщи външното ни министерство. Министър Кондов изрази пред посланик Поповска силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на РС Македония на ГКПП "Ново село", които на 6 май 2023 г. не допуснаха влизането на територията на страната на българския евродепутат Андрей Ковачев, на Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", както и на други трима български граждани, които са искали да отдадат почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село.

По време на разговора, министър Кондов заяви, че подобна мярка е необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Северна Македония се е ангажирала да спазва.

Беше посочено още, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Българският външен министър подчерта, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, извършени не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54