Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 70 години от възстановяването на Българската патриаршия

София,10 май 1953 г. Избор на Кирил Пловдивски за патриарх на Българската православна църква
Снимка: БТА

На 10 май 1953 г. третият Църковно-народен събор в София въздига Българската православна църква от Екзархия в Патриаршия. Пловдивският митрополит Кирил е избран за патриарх след 560-годишно прекъсване. В следващите години Българска патриаршия е призната от всички православни църкви. На 27 юли 1961 г. Цариградската патриаршия също официално признава българската си посестрима.

След падането на Търново под османско власт през 1393 г. независимата българска църква е премахната и е подчинена на Цариградската патриаршия. Едва през 1870 г. султан Абдул Азиз под натиска на българите издава ферман за учредяване на Българска екзархия и е възстановена самостоятелната българска църква.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10
Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23

1 май 1879 година - рождената дата на първата българска пощенска марка

На 1 май 1879 година са пуснати в обращение първите български пощенски марки, наричани по онова време "сантими". Номиналната им стойност била 5 сантима, тъй като към онзи момент не е съществувала българска парична единица. На тях бил изобразен..

публикувано на 01.05.24 в 07:45