Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Република Южна Африка

Снимка: БТА

“Внезапният порив на г-жа Габриел да поиска отстраняването на Гешев трудно предизвиква у мен възторг. В момента виси един много важен въпрос - дали заявката ѝ е плод на закъсняло с 3 г. просветление, на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад Мария Габриел”, коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Той пристигна на официално посещение в Република Южна Африка, където ще разговаря с президента Сирил Рамапоса. Държавният глава е придружаван от представители на 31 български компании и браншови организации за участие в бизнес форум, на който ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между търговско-промишлените палати на двете страни.  

В Музея на свободата в столицата Претория Румен Радев ще открие изложба на тема “Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация”. Освен това по покана на Сдружението на българите в РЮА ще присъства на освещаването на първия български православен храм в страната “Св. Иван Рилски”. В програмата на президента е предвидено също посещение в българското неделно училище и среща с наши сънародници. /


Още от категорията

Миньорите и енергетиците ще решават, как ще продължат протестите

Синдикатите не уважиха поканата за среща с премиера Николай Денков в Министерския съвет. Протестиращите заявиха, че очакват премиера да дойде при тях и обсъждат по-мащабни акции ако правителството не изтегли от Еврокомисията внесените планове за..

публикувано на 01.10.23 в 17:31

Синдикатите отказват преговори с премиера за енергетиката

Трети ден продължава блокадата на автомагистрала „Тракия“, Подбалканския път и „Прохода на „Републиката“, от протестиращите енергетици и миньори. Те искат преразглеждане на енергийните планове и плановете за развитие на въгледобивните региони. В събота..

публикувано на 01.10.23 в 09:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Словения въвежда полицейски пропускателни пунктове по своите граници Словения ще постави полицейски контролно-пропускателни пунктове на своя територия в близост до граничните пунктове, включително по границата с Хърватия. Шенгенският режим остава..

публикувано на 29.09.23 в 14:00