Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев откри изложба в Претория

Снимка: Прессекретариат президентство

В Претория, Държавният глава откри изложбата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“, съобщава прессекретариатът на президентството. На официалната церемония в южноафриканската столица, президентът изтъкна, че най-големият капитал в отношенията между България и Южна Африка е подкрепата и връзката между хората, изградени още в борбата срещу апартейда.

Експозицията, в Парка на свободата на Претория, представя снимки и документи от български архиви и лични колекции, отразяващи приноса на страната ни в борбата за свобода и премахване на режима на расова и социална дискриминация.

По думите на президента, изложбата разкрива дълбоките приятелски отношения между двете страни, които надхвърлят установените дипломатически отношения преди 31 години.

Радев припомни, че след Освобождението си през XIX век България приема една от най-демократичните конституции в Европа, която постановява, че всеки роб, стъпил на българска земя, става свободен. Това е и причината българският народ винаги да бъде съпричастен и състрадателен към потиснатите народи и етническите групи, изтъкна още държавният глава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35