Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест в София срещу войната по пътищата

Снимка: Мария Костова

Близки на загинали пешеходци и пострадали в катастрофи излязоха на национален протест пред парламента с настояване за спиране на войната на пътя. Под надслова „Стига търпимост“ към тях се присъединиха граждани, които всяка вечер се събират на мястото на катастрофата на столичния бул. "Сливница", където преди седмица 18-годишен водач блъсна и уби други двама младежи. Протестиращите блокираха за кратко ключовото кръстовище „Орлов мост“ и настояха за мерки от страна на държавата. Те предлагат употребата на алкохол и наркотици и грубото нарушаване на правилата за движение по пътищата да се наказват като умишлени престъпления. Организаторите дават седмица срок за изпълнение на своите искания и заплашват с блокада на градове, магистрали и гражданско неподчинение. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55