Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леко повишаване в прогнозите за икономически растеж на България

Снимка: ebrd.com

Европейската банка за възстановяване и развитие повиши прогнозите си за икономическия растеж на България през 2023 г. и 2024 г., както и за региона на Югоизточна Европа. Очаква се растежът на българската икономика да бъде 1,3% за 2023 г. и 2,9% за 2024 г. Двете стойности са увеличени 0,3 на сто спрямо предишните прогнози. Растежът на региона се очаква да е 2,3% през 2023 г. и 3% 2024 г.

Еврокомисията също завиши очакванията си за икономическия ръст в България, но повиши и очакваната годишна инфлация за страната. В пролетната макроикономическа прогноза на комисията пише, че България до края на годината ще отбележи 1,5% ръст на БВП. В зимната прогноза ръстът беше 1,4%.

Причината за позитивната корекция е, че Европа се е справила по-добре с последиците от войната в Украйна. Скромният ръст на България се дължи на това, че миналогодишният бум в износа няма да се повтори през 2023 г. заради отслабеното външно търсене.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25