Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Снимка: БГНЕС

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на Кръста Господен се смята за най-важното събитие в историята на християнската църква, а император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

В българските народни обичаи, на празника се преплитат християнски и древни традиции на ходене по жарава – нестинарството. То е запазено и до ден днешен в някои райони, в оригиналния си вид, а по много места се изпълнява като представление за туристите.


Приготовленията за празника започват няколко дни преди деня на свети Константин и Елена. Събират се средства за общ курбан, а също и за почистване и поправяне на изворите и кладенците на селото, където се извършва ходенето по жарава. На мегдана предварително се подготвя голяма клада от дърва. Вечерта се запалва голям огън, всички се събират около него и слушат хороводни мелодии, свързани с обреда. Когато запаленият огънят стихне, останалата жарава се разстила в кръг. Около жаравата се извиват хората, а начело се носят иконите на свети Константин и Елена. В кръга с тлеещите въглени влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Вярва се, че те изпадат в състояние, в което могат да изрекат пророчески думи. Ритуалният им танц трае няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.


Припомняме си за тази традиция с избрана публикация от архива на Радио България:

Вижте също:

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БТА, БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50