Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Никола Стоянов: Едноцифрена инфлация още през май

Снимка: БГНЕС

Още през май инфлацията ще падне под 10%, прогнозира пред Нова тв служебният икономически министър Никола Стоянов. Той добави, че вече седми месец тя намалява и през лятото ще бъде едноцифрена.  

Според министъра има всички основания хранителните стоки да поевтинеят, тъй като цените на горивата са се върнали на нива от 2021 г. “Цените на едро падат последните 7-8 месеца, но на дребно – не”, добави той.  

Що се отнася до проверките в големите хранителни магазини, Никола Стоянов съобщи, че до момента са извършени над 1450 проверки и са съставени 841 акта, а съмненията за налагане на нелоялни търговски практики надвишават 350. “В началото почти всяка проверка откриваше нарушения. В момента вече са под 25%, тоест определено контролът има дисциплиниращ ефект върху веригите”, коментира той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05