Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варна е домакин на петия Велик събор на Асоциацията на българите по света

Младен Станев
Снимка: БТА

Петият Велик събор (Общо събрание) на Асоциацията на българите по света ще се проведе на 20 и 21 май във Варна. Това съобщи БТА, позовавайки се на председателя на организацията Младен Станев. Очаква се във форума да се включат наши сънародници от Украйна, Молдова, Кипър, Гърция и др. Участниците ще отчетат свършеното от асоциацията за 5 години и ще изберат нов председател. Очаква се те да приемат и декларация до държавните органи за нуждата от приемане на Стратегия на страната ни за българите в чужбина през следващите 30 години.

Първият Велик събор на българите по света се проведе през 2008 г. във Варна. На форума присъстваха делегати от 28 държави. Тогава беше учредена Асоциацията на българите по света и беше избран Световен парламент на българите, който заседава ежегодно във Варна.

БНР подкасти:

Още от категорията

Българката Валентина Бърнет е най-добрата акушерка във Великобритания 

Валентина Бърнет от Добрич спечели годишната награда Who Cares Wins на вестник “Сън” в категорията “Най-добра акушерка”.   Наградите отличават специалисти, заети в държавното здравеопазване, за изключително отношение и проявени грижи отвъд служебните..

публикувано на 02.10.23 в 17:47

Българската общност в Хърватия се представи на свой национален щанд в Загреб

В Загреб се проведе десетият Ден на националните малцинства. Със свой щанд българската общност, заедно с още 15 национални общности представи традиционни обичаи, носии, фолклор и музикално творчество, кухня, издателска дейност и печатни издания. Освен..

публикувано на 02.10.23 в 09:55
Деси Добрева

България се представя на световен културен фестивал във Вашингтон

Световният културен фестивал във Вашингтон, който приключва на 2 октомври, преминава и с българско участие. Във Вашингтон пред Капитолия прозвучаха българските "101  гайди" от Чикаго, ръководени от Кирил Кетев, танцуваха българските фолклорни състави от..

публикувано на 01.10.23 в 10:09