Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Христов: Оборудването за АЕЦ "Белене" е годно за експлоатация

Снимка: БТА

Цялото оборудване в АЕЦ „Белене“ е в добро състояние. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката и оборудването за проекта за втора атомната електроцентрала в България. "Направихме проверка на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на „Белене“ и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се изпълняват по план, съгласно предписанията на производителите. Де факто цялото оборудване е в състояние, годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти", каза Христов.

По-рано тази седмица министърът се срещна с ръководството на френската енергийна компания EDF, с което обсъди предпроектно проучване и оценка на възможността за изграждане на централата. Освен френски компании при последния търг за инвеститор, който официално не е приключил, интерес проявиха американски и китайски дружества, както и проектантът "Росатом". Търгът все още не е официално приключен.

Първоначално проектът за АЕЦ "Белене" е разработен в периода 1986-1987 г. През 1987 г. започва строителството. По-късно проектът е спиран и пускан на няколко пъти. През юни 2018 г. Народното събрание взима решение за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на втората АЕЦ, а през 2019 г. е отправена покана за избор на стратегически инвеститор.  През 2020 г. в т.н. "ĸpaтĸa лиcтa" на кандидатите остават Kитaйcĸaтa нaциoнaлнa ядpeнa ĸopпopaция (СNNС), Aтoмeнepгoпpoм AД - Pocaтoм, Kopeйcĸaтa xидpo-ядpeнa ĸopпopaция, Фpaмaтoм CAC – Фpaнция и Джeнepaл Eлeĸтpиĸ, CAЩ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00
Софийски университет

Държавните университети обявиха стачна готовност

От началото на следващата седмица - 20 май, всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати. Това се съобщава в отворено писмо, разпространено от Съвета на ректорите у нас, до медиите...

публикувано на 14.05.24 в 17:28

Сини хартиени бюлетини за Европарламент, а зелени - за Народно събрание

Бюлетините за изборите "2 в 1" ще бъдат различни, за да не става объркване по време на гласуването, обявиха от ЦИК. Хартиените бюлетини ще бъдат в различни цветове - лентата на гърба, както и имената и номерата на партиите и коалициите,..

публикувано на 14.05.24 в 17:25