Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Будапеща отбелязват Деня на българската азбука

Снимка: БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ Будапеща

Българите в Будапеща ще отбележат днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в православния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Организатори на събитието са Дружеството на българите в Унгария, Българското републиканско самоуправление и Столичното българско самоуправление. То ще започне в 10 ч. местно време с Божествена Света литургия. Предвидена е и богата културна програма, която ще бъде изнесена в двора на храма.

Сред участниците са деца от Българската детска градина, ученици от Българското училище за роден език и Основното училище в Шармелек, на танцовите състави „Росица“, „Янтра“, фолклорна група „Зорница“ и оркестрите „Право“ и „Т'Ракия“, танцовите състави „Мартеница“, „Биляна“, „Балкан“ и оркестрите „Рила“ и „Тракия“. Планирана е и хоротека.При лошо време празникът ще се проведе в Българския културен дом.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Цветана Манева

Цветана Манева в ексклузивна среща с българите във Виена

Виена e единственото място извън България, където пленителната Цветана Манева ще отпразнува своята 80-годишнина. Пред сънародниците ни в австрийската столица ще бъде представен за първи път зад граница спектакълът "Честит рожден ден, Цветана", създаден..

публикувано на 20.04.24 в 05:10

Читалище "Кокиче" – българите в Япония за първи път регистрират свое образователно дружество

Втората по големина общност на сънародници в Япония регистрира първото българско образователно дружество в Япония - читалище „Кокиче“. Българската общност в региона Кансай е втората по големина и концентрация след тази в Токио, уточняват..

публикувано на 19.04.24 в 13:26

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова . Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова..

публикувано на 19.04.24 в 05:55