Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Национален протест срещу войната по пътищата

Снимка: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас

Национален протест срещу войната по пътищата
Отново Национален протест срещу войната по пътищата ще се проведе днес. Блокади на места, на които при тежки катастрофи са отнети човешки животи, ще има в редица градове на страната. "Ние сме във война. За 4-5 години изчезва един град с размерите на Батак. Всяка година има по 500-600 убити. Повечето от тях са млади хора", обясни пред БНР Иван Спасов, организатор на протеста и представител на 250 български семейства, който са изгубили близки на пътя. Сред исканията на протестиращите е наличието на алкохол, наркотици в кръвта и грубото нарушение на Закона за движение по пътищата да се считат за умишлени престъпления. По думите на Спасов, сега убиецът остава 3 месеца в ареста. След това се укрива или получава условна присъда.
Само през 2022 г. по пътищата на България са загинали 531 и са ранени 8422 души при 6609 тежки ПТП, показва статистиката на МВР. 
Национален протест срещу войната по пътищата имаше и на 14 май.

Още от категорията

Момче с аутизъм представя втора самостоятелна изложба

Дванайсетгодишният Сашко, който през м.г. изчезна и беше открит след деветдневно издирване, днес ще представи втората си самостоятелна изложба. Тя ще бъде подредена в Минната дирекция на родния му град Перник.   Посетителите ще видят 24 картини на..

публикувано на 27.09.23 в 06:55

Остава в сила жълтият код за силен вятър в 6 области на Източна България

Във сряда  минималните температури ще са от 11 до 16°, в София - 11°. На изток ще е мъгливо. През деня ще има разкъсана облачност, по-значителна над планините, но и там ще е почти без валежи. Максималните стойности ще са от 23 до 30°, в столицата - 23°...

публикувано на 26.09.23 в 18:35
Тошко Йорданов

Депутатите забраниха на първо четене дейността на частните лаборатории на границата

Фитосанитарният контрол на граничните пунктове ще се извършва само в лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните, решиха депутатите на първо четене с промените в Закона за управление на агрохранителната верига. По този начин ще бъде..

публикувано на 26.09.23 в 17:27