Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест срещу войната по пътищата

Снимка: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас

Национален протест срещу войната по пътищата
Отново Национален протест срещу войната по пътищата ще се проведе днес. Блокади на места, на които при тежки катастрофи са отнети човешки животи, ще има в редица градове на страната. "Ние сме във война. За 4-5 години изчезва един град с размерите на Батак. Всяка година има по 500-600 убити. Повечето от тях са млади хора", обясни пред БНР Иван Спасов, организатор на протеста и представител на 250 български семейства, който са изгубили близки на пътя. Сред исканията на протестиращите е наличието на алкохол, наркотици в кръвта и грубото нарушение на Закона за движение по пътищата да се считат за умишлени престъпления. По думите на Спасов, сега убиецът остава 3 месеца в ареста. След това се укрива или получава условна присъда.
Само през 2022 г. по пътищата на България са загинали 531 и са ранени 8422 души при 6609 тежки ПТП, показва статистиката на МВР. 
Национален протест срещу войната по пътищата имаше и на 14 май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25