Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БАН: Малко вероятно е да приемем еврото до 2025 г.

Снимка: архив

По-висока инфлация в сравнение със средните стойности за Европейския съюз и ниски темпове на растеж – това предвижда макроикономическата прогноза за страната ни до 2025 г. на Института за икономически изследвания на БАН. Според нея малко вероятно е да изпълним критерия от Договора от Маастрихт, от който зависи присъединяването ни към еврозоната до 2025 г. Високите цени на енергоресурсите в международен план и войната в Украйна са изтъкнатите за това причини.

Икономистите прогнозират още реалният ръст на брутния вътрешен продукт да намалее до около 1,7% през т.г., а през следващата той да надхвърли 200 млрд. лв. Прогнозата за икономическия растеж варира между 3 и 3,5 на сто годишно.

БНР подкасти:

Още от категорията

Енергийният министър: Плановете само стартират преговорите с Брюксел

Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региони у нас - Стара Загора, Кюстендил и Перник, вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след 3-часова среща с административното ръководство на ТЕЦ..

публикувано на 30.09.23 в 17:12

По финансово богатство на населението България е на 35 място в света

Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са достигнали 123 млрд. евро. На глава от населението сумата е 14 510 евро. По този показател България е на 35 място в света, сочи доклада Allianz Global Wealth Report. Страната се изкачва..

публикувано на 28.09.23 в 09:25

България и още 7 страни от ЕС наложиха по-лек стандарт за Евро-7

С усилията на България и още 7 страни от ЕС бе приет по-лекият вариант на новия стандарт Евро-7 за емисиите от бензинови и дизелови двигатели.  Италия, България, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се противопоставиха на началния..

публикувано на 26.09.23 в 09:37