Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БАН: Малко вероятно е да приемем еврото до 2025 г.

Снимка: архив

По-висока инфлация в сравнение със средните стойности за Европейския съюз и ниски темпове на растеж – това предвижда макроикономическата прогноза за страната ни до 2025 г. на Института за икономически изследвания на БАН. Според нея малко вероятно е да изпълним критерия от Договора от Маастрихт, от който зависи присъединяването ни към еврозоната до 2025 г. Високите цени на енергоресурсите в международен план и войната в Украйна са изтъкнатите за това причини.

Икономистите прогнозират още реалният ръст на брутния вътрешен продукт да намалее до около 1,7% през т.г., а през следващата той да надхвърли 200 млрд. лв. Прогнозата за икономическия растеж варира между 3 и 3,5 на сто годишно.

БНР подкасти:

Още от категорията

Австрия и България обсъждат разширяване на търговията със земеделски продукти

На среща между министъра на земеделието Кирил Вътев и посланика на Австрия в България г-жа Андреа Икич-Бьом бяха обсъдени възможностите за разширяване на търговията със земеделски продукти между двете страни. Министърът представи високото качество и..

публикувано на 07.12.23 в 16:18

Асен Василев: Държавният бюджет ще бъде приет преди Коледа

Разглеждането на държавния бюджет за 2024 г. да започне през следващата седмица в пленарната зала , а утре (7 декември) – обсъждането на предложенията за промени в данъчните закони. За това се договориха финансовият министър Асен Василев и председателят..

публикувано на 06.12.23 в 18:14

БНБ и банките работят България да е готова за еврото

За Деня на банкера, 6 декември, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев поздрави всички работещи в трезорите. „Банковият сектор продължава да е в много силна кондиция и е основен фактор за осъществяването на най-важните приоритети..

публикувано на 06.12.23 в 10:40