Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май е обявен за Ден на българското културно наследство в Лас Вегас

Сънародниците ни там се събраха на традиционния си празник в навечерието на Деня на българската просвета и култура (фотогалерия)

25
Снимка: Мария Самичкова

Българската общност в Лас Вегас се събра на голям празничен събор в “Bruce Trent Park” на 21 май, с който отпразнува в аванс Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Събитието беше предшествано от прокламация на кмета на града Каролин Гудман, която даде допълнително самочувствие на сънародниците ни там.

"В продължение на отличните взаимоотношения, които изградихме с кмета на Лас Вегас, имаме удоволствието да ви съобщим, че 24 май е официално обявен с прокламация за ден на българското културно наследство!" – написа генералният ни консул в Лос Анджелис Бойко Христов, като изрази надежда, че тази новина ще зарадва сънародниците ни в Лас Вегас.

"Много хора се събрахме в същия парк, както миналата година. Имаше и специални гости, сред които за първи път и от България", разказа за Радио България Мария Самичкова, която е и един от организаторите на събитието в качеството си на говорител на Българската асоциация в Невада.

"Имахме специални гости от други щати. От Финикс – друга нашенска асоциация, която организира също български събори и фестивали, от Тексас – авторката на книги Антонина Дуриданова, която представи своя мемоар "Бягство от желязната завеса: ново начало и завръщане". При нас бяха и нашите съграждани – талантливата Диана Александрова, която е автор на повече от 13 детски книжки, две от тях са преведени на български и са в книжарниците в родината ни. Очаква се още две да излязат за деня на детето – 1 юни, в българските книжарници.

Също така талантливият артист Валентин Йорданов, който прави улично изкуство и създаде уникално пано, в което са включени важни забележителности от България и места, които си заслужава туристите да посетят.

Той самият е от Велико Търново – старата ни столица, град с много история и забележителна архитектура. Имахме две български училища, певици, празнична програма. Изключително динамичен, дълъг и интересен ден. Също така за първа година имахме и клас по тенис. Поканихме клуб по тенис, в който има шампионка – Рая Коцева, която играе турнири в Индиън Уелс и е шампион във възрастовата категория до 12-годишни. Нейна лична треньорка е по-голяма ѝ сестра Ирен Коцева, която идва тук да учи в САЩ със стипендия, благодарение на тенис постиженията си в България. Сега по-малката ѝ сестричка жъне големи успехи на тенис турнири и е в челото на националната ранглиста. Имахме участие на джаз банда от Las Vegas Academy of the Arts, в която саксофонистът е българин. Много талантливи деца, прекрасна динамична програма, гости и спонсори, които направиха всичко възможно този фестивал да бъде още по-успешен от миналогодишния. Имаше празничност, веселие, хората продължиха да танцуват български народни хора до късните часове. Благодарим на всички които дойдоха да помагат предварително, на всички български бизнеси и ресторантьори в нашия град.


Всички българи във Вегас и специално Българската асоциация в Невада пожелава много хубави празнични моменти за 24 май навсякъде по света. Честит празник, скъпи българи и сънародници в Родината!"

Вижте още:

Информация и снимки: Мария Самичкова, Лас Вегас

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37

Българчета от Унгария дойдоха в прародината си по унгарска програма

Възпитаници на Българското училище за роден език в Будапеща, Унгария, пристигнаха на 26 март в България за 8-дневен лагер, предаде БТА. Лагерът се финансира основно от унгарската държава по програма за малцинствените училища в Унгария, която дава..

публикувано на 27.03.24 в 16:32