Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дариха на Тараклия паметници на българските революционери Левски и Ботев

4
Снимка: БНР-Варна

Асоциацията на българите по света дари бюстове на Васил Левски и Христо Ботев на молдовските българи в Тараклия, съобщи на пресконференция във Варна археологът проф. Николай Овчаров. Той е зам.-председател на организацията и уточни, че инициативата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

По думите на Овчаров бюстът на Апостола ще бъде поставен в центъра на Тараклия, а този на поета и революционер Ботев в местния университет.

Очаква се официалното им откриване да бъде на 22 септември. Паметниците са придобити благодарение на спомоществователи, каза председателят на асоциацията Младен Станев.

Сред дарителите е и авторът на монумент на Васил Левски - проф. Димитър Рашков, който не е поискал пари за своя труд.

Станев допълни, че Асоциацията е осигурила средства и до седмица ще бъде закупена родната къща на революционера и български офицер Олимпи Панов в Тараклия, която ще бъде превърната в музей.

Снимки: БНР-Варна

Галерия

Още от категорията

Изнесени консулски дни в Атланта

На 13 и 14 октомври консулската служба към българското посолство във Вашингтон ще проведе изнесени консулски дни в Атланта. Дните се организират по молба на голям брой наши сънародници от района на щата Джорджия, съобщават от посолството на България в..

публикувано на 29.09.23 в 00:06

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.   Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и..

публикувано на 26.09.23 в 15:23

България отпуска поредна финансова помощ за район Тараклия в Молдова

Споразумение за отпускане на около 1,5 млн. лева (14,5 млн. леи) от България за нуждите на район Тараклия беше подписано в Българското посолство в столицата на Молдова от посланик Мая Добрева и председателя на район Тараклия Иван Паслар.  "Финансовата..

публикувано на 25.09.23 в 15:20