Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дариха на Тараклия паметници на българските революционери Левски и Ботев

4
Снимка: БНР-Варна

Асоциацията на българите по света дари бюстове на Васил Левски и Христо Ботев на молдовските българи в Тараклия, съобщи на пресконференция във Варна археологът проф. Николай Овчаров. Той е зам.-председател на организацията и уточни, че инициативата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

По думите на Овчаров бюстът на Апостола ще бъде поставен в центъра на Тараклия, а този на поета и революционер Ботев в местния университет.

Очаква се официалното им откриване да бъде на 22 септември. Паметниците са придобити благодарение на спомоществователи, каза председателят на асоциацията Младен Станев.

Сред дарителите е и авторът на монумент на Васил Левски - проф. Димитър Рашков, който не е поискал пари за своя труд.

Станев допълни, че Асоциацията е осигурила средства и до седмица ще бъде закупена родната къща на революционера и български офицер Олимпи Панов в Тараклия, която ще бъде превърната в музей.

Снимки: БНР-Варна


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Банатски българи от Винга са специалните гости на фолклорния фестивал "Верея" в Чикаго

В последните три от тази седмица в Чикаго отново ще се вият български хора, ще думкат тъпани, а гайдите ще надвикват шумотевицата, за да пренесат присъстващите в простора на Родопите, Пирин или Балкана. 14-ото издание на най-големия български..

публикувано на 25.04.24 в 15:24

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15