Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Без бюджет България фалира през юни

Снимка: БГНЕС

Договорката за правителство на ротационен принцип не е коалиция между първите две политически сили. По думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, това е отговорно поведение, защото в противен случай през „юни няма да има държава“. „Наричам го отговорно поведение на диаметрално противоположни партии със 100% еднакви програми и в същото време, със загърбено его, се обединихме, за да преодолеем кризата“ изтъкна Борисов.

По информация на финансовото министерство, ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. В момента обаче на  практика е невъзможно да се приеме изцяло нов бюджет за годината до 10 юни и най-вероятната хипотеза е депутатите да гласуват ново удължаване на бюджета за миналата година. Това означава, че разходите ще са на нивото на същия период за 2022 г., като се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни документи, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

БНР подкасти:

Още от категорията

"Булгартрансгаз" работи за по-голям пренос на газ през България

Българският газов оператор "Булгартрансгаз" проучва възможностите за увеличаване на капацитета за пренос на газ в точките на междусистемно свързване с Гърция и Румъния. Причината е в прогнозите за нарастващо търсене на услуги по пренос на природен газ в..

публикувано на 24.10.23 в 13:41

Делян Пеевски: “Лукойл” ще внесе 500 млн. лв. данъци в хазната 

Заплашената с отнемане на дерогацията за внос на руски петрол “Лукойл Нефтохим Бургас” е изразила готовност да плати 500 млн. лв. данъци. Това съобщи съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след среща на парламентарните групи на ГЕРБ-ДПС, ПП-ДБ и ДПС..

публикувано на 23.10.23 в 10:34

Парламентарните групи ще дискутират предложението за отнемане на дерогацията на “Лукойл”

Среща на парламентарните групи по повод предложението на ГЕРБ да бъде отнета дерогацията на “Лукойл Нефтофим Бургас” ще се състои днес, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборна среща в Добрич. На брифинг в централата на ГЕРБ председателят..

публикувано на 23.10.23 в 07:00