Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без бюджет България фалира през юни

Снимка: БГНЕС

Договорката за правителство на ротационен принцип не е коалиция между първите две политически сили. По думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, това е отговорно поведение, защото в противен случай през „юни няма да има държава“. „Наричам го отговорно поведение на диаметрално противоположни партии със 100% еднакви програми и в същото време, със загърбено его, се обединихме, за да преодолеем кризата“ изтъкна Борисов.

По информация на финансовото министерство, ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. В момента обаче на  практика е невъзможно да се приеме изцяло нов бюджет за годината до 10 юни и най-вероятната хипотеза е депутатите да гласуват ново удължаване на бюджета за миналата година. Това означава, че разходите ще са на нивото на същия период за 2022 г., като се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни документи, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15

Родна компания е сред водещите в производството на лавандулово масло у нас

България е сред най-големите производители на лавандулово масло в света. Близо 100% от него е експортно ориентирано. Най-търсено е то в САЩ, Гepмaния, Фpaнция, Aвcтpия, Hидepлaндия, Индия, Beлиĸoбpитaния, Иcпaния, Kaнaдa, Mapoĸo, Йopдaния и Kитaй...

публикувано на 07.04.24 в 09:25