Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Без бюджет България фалира през юни

Снимка: БГНЕС

Договорката за правителство на ротационен принцип не е коалиция между първите две политически сили. По думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, това е отговорно поведение, защото в противен случай през „юни няма да има държава“. „Наричам го отговорно поведение на диаметрално противоположни партии със 100% еднакви програми и в същото време, със загърбено его, се обединихме, за да преодолеем кризата“ изтъкна Борисов.

По информация на финансовото министерство, ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. В момента обаче на  практика е невъзможно да се приеме изцяло нов бюджет за годината до 10 юни и най-вероятната хипотеза е депутатите да гласуват ново удължаване на бюджета за миналата година. Това означава, че разходите ще са на нивото на същия период за 2022 г., като се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни документи, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

БНР подкасти:

Още от категорията

Средната брутна заплата в България достигна 2000 лева

През третото тримесечие на 2023 г., средната брутна месечна работна заплата нараства с 2.2%, спрямо второто тримесечие на 2023 г. и достига 2 000 лева.  Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Държавно управление“ - с..

публикувано на 13.11.23 в 13:26

Чрез договора на българското правителство с “Боташ” Русия може да доставя газ в Европа

“ Подписаният по-рано през т.г. договор между българското правителство и турската енергийна компания “Боташ” може да помогне на Русия да си върне задушаващата хватка върху газовите доставки за Европа .” Това пише “Политико” в трета поредна статия,..

публикувано на 12.11.23 в 09:15

„Лукойл“ в Бургас излезе с позиция за износа на продукти от руски петрол

"Лукойл Нефтохим Бургас" изнася нефтопродукти, произведени от руски суров нефт, като спазва стриктно рамките на установените квоти и ограничения, се казва в позиция на компанията до медиите. В нея се добавя, че всяка партида се изнася под контрола и..

публикувано на 11.11.23 в 15:07