Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската делегация за 24 май беше приета от папа Франциск

Снимка: БТА

Председателят на Народното събрание Росен Желязков бе приет във Ватикана от папа Франциск. Светият отец по-късно даде разширена аудиенция на българската делегация за 24 май. Гостите подариха на папата златовезана икона със светите братя Кирил и Методий и Св. Климент. Домакините подариха на българската делегация пластика с цвете и гълъб, с посланието, че мирът и човечността са крехки и трябва всячески да се пазят. 

На среща с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин Желязков е обсъдил темите за войната в Украйна и българо-македонските отношения.

В базиликата "Сан Клементе" българската делегация участва в православна литургия отслужена от български духовници пред иконата на Св. Кирил. Присъстваха и българи от Италия. Председателят на парламента честити на множеството 24 май, а всички заедно изпяха химна „Върви народе възродени“.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Временни противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

От 9 май в България са въведени временни противоепидемични мерки срещу разпространението на коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли. Противоепидемичните мерки предвиждат изолацията и лечението на човек..

публикувано на 09.05.24 в 17:11

До 25 май подаваме заявления за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 г. избирателите български граждани с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани..

публикувано на 09.05.24 в 14:10

Каква е процедурата за получаване на българско гражданство?

В предишна публикация Радио България ви разказа какви са условията и основанията за придобиване на българско гражданство . В следващите редове ще ви разкажем за стъпките по самата процедура. Първата от тях е подаване на молба за българско..

публикувано на 09.05.24 в 10:20