Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Народът ни вярва в Спасовден и чудото на изцелението

В село Търнава разказват легенда, която отвежда до лековитото кладенче

Снимка: архив

На 25 Май 2023 отбелязваме Спасовден, или Възнесение Господне. Празникът е подвижен и винаги се пада в четвъртък, точно 39 дни след първия ден на Великден. Според християнските вярвания, на 40-ия ден Христос се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Село Търнава

Спасовден е един от празниците, които се почитат със силни вярвания и молитви, които народът ни отправя към свети Спас. Според народната представа той е светецът, който предпазва хората от природните бедствия – градушки и наводнения. От дълбока древност по нашите земи се разпространява вярването, че в нощта срещу празника болните оздравяват, стига да преспят близо до лековит извор на свято място. Според легенда от с. Търнава, едно от най-старите села в община Бяла Слатина, има едно лековито изворче, което се намира на 4 км от къщите на хората. Местността хората нарекли Лековит кладенец, след като някога един сляп вол, който престоял в оттока от водите на това кладенче, по чудодеен начин прогледнал. Оттогава всяка година в нощта срещу Спасовден жителите на селото започнали да се събират на това място. Дълги години се организирал там всенароден събор, в който участвали всички от селото.

Фолклорен фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски“

Днес мястото съществува и отново се посещава, но традицията е останала само в разказите на старите хора от Търнава. Все пак Търнава е едно от най-големите села, с над 2000 жители, а има и много деца в училището и детската градина, тъкмо заради тях местното читалище и общинската администрация организират специални възстановки, за да разкажат за бита и вярванията на предците им. Местността Лековит кладенец и сега се посещава, особено през лятото. До кладенчето е чешмата, изградена през 1937г., има и оброчен кръст, който напомня за светостта на мястото. "Кладенчето още съществува, но е трудно достъпна, защото до там път няма, а се върви по черен път през нивите" – казва кметът на селото Габриела Раловска:

"Традициите при нас не се различават много от това, което се прави на Спасовден на други места в България. Знае се, че в нощта срещу този ден цъфти билката росен, това е известното самодивско цвете, то се бере в "потайна доба", поставя се в паничка с вода. Така то се оставя до главата на болния човек, а е имало баби, които са произнасяли магически думи и се е смятало, че, извършвайки този ритуал по Спасовден, хората ще оздравеят.

Опитахме се да направим подобрения около чешмата и кладенчето, но е трудно. Водим обаче децата, за да им покажем мястото и оброчния камък и да им предадем легендите. Още повече че там съществува едно вековно дърво – дъб, и едно, което е отрасло до него. Така че се надявам то да се съхрани като традиционно, паметно място за хората в Търнава и да остане за следващите поколения."

Снимки: архив, БНР-Видин, предоставена от Габриела Раловска

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Пищен празник на сливата в Троян

Фестивалът на сливата е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в Троян. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия..

публикувано на 22.09.23 в 05:25

Канатицата вдъхновява български фестивал в Канада и любопитен музикален проект

Българската общност във Ванкувър, Канада, провежда фестивал на българските народни танци и шевици "Канатица" (21-24 септември) с участието на групи от цяла Северна Америка и Канада. Това е десетото издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината от..

публикувано на 21.09.23 в 10:15

Как са се обличали гражданите преди два века

В рамките на Европейските дни на наследството, на 16 септември Националният политехнически музей представя гостуващата изложба „ Традиция и модерност – градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ век “. Подготвена от Общинския исторически..

публикувано на 16.09.23 в 09:49