Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влиятелна минна компания от Йордания с интерес за сътрудничество със сектора у нас

Снимка: mi.government.bg

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия проявява интерес за партньорство с този сектор в България. За да проучи възможностите за инвестиции на посещение, у нас беше председателят на Управителния съвет на компанията и бивш вицепремиер на страната Мохамад Тнейбад.

На среща с българския министър на икономиката Никола Стоянов са обсъдени конкретни възможности за съвместни проекти между двете страни, които допълнително биха допринесли за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между Европа и Близкия Изток. Страната ни "има много развита добивна и преработваща промишленост и съм уверен, че у нас ще намерите подходящи партньори, конкурентни на световно ниво", е посочил министър Стоянов. Мохамад Тнейбад е отправил покана българска бизнес делегация да посети Йордания, както и да започне работа по идеята за обща инвестиция в мощности за производство на торове.

Йорданската компания е вторият по големина износител и шестият по големина производител на фосфат в света, с производствен капацитет от над 7 млн. тона фосфат годишно. Хашемитското кралство притежава петия по големина запас от фосфати в света - 3,7 млрд. тона, като 1,25 млрд. тона са запасите, с които разполага конкретният производител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16