Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Влиятелна минна компания от Йордания с интерес за сътрудничество със сектора у нас

Снимка: mi.government.bg

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия проявява интерес за партньорство с този сектор в България. За да проучи възможностите за инвестиции на посещение, у нас беше председателят на Управителния съвет на компанията и бивш вицепремиер на страната Мохамад Тнейбад.

На среща с българския министър на икономиката Никола Стоянов са обсъдени конкретни възможности за съвместни проекти между двете страни, които допълнително биха допринесли за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между Европа и Близкия Изток. Страната ни "има много развита добивна и преработваща промишленост и съм уверен, че у нас ще намерите подходящи партньори, конкурентни на световно ниво", е посочил министър Стоянов. Мохамад Тнейбад е отправил покана българска бизнес делегация да посети Йордания, както и да започне работа по идеята за обща инвестиция в мощности за производство на торове.

Йорданската компания е вторият по големина износител и шестият по големина производител на фосфат в света, с производствен капацитет от над 7 млн. тона фосфат годишно. Хашемитското кралство притежава петия по големина запас от фосфати в света - 3,7 млрд. тона, като 1,25 млрд. тона са запасите, с които разполага конкретният производител.


Още от категорията

Красимир Ненов

Правителството разчита на въглищните електроцентрали в енергетиката

Внесените в ЕС Териториалните планове за развитие не поемат ангажименти за затваряне на мини или електроцентрали, каза пред БНР Красимир Ненов, зам.-министър на енергетиката. „Енергийната сигурност на България е гарантирана. В Териториалните планове е..

публикувано на 01.10.23 в 11:46
Димитър Манолов

Протестите са за спасяване на енергийния сектор, твърдят синдикатите

Спасяваме енергийния баланс на системата , каза пред БНР президентът на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов по повод протестите на енергетици и миньори.  "В момента през тези топлоелектроцентрали се осигурява между 40 и 60% от производството на базова..

публикувано на 01.10.23 в 11:26

Енергийният министър: Плановете само стартират преговорите с Брюксел

Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региони у нас - Стара Загора, Кюстендил и Перник, вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след 3-часова среща с административното ръководство на ТЕЦ..

публикувано на 30.09.23 в 17:12