Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Влиятелна минна компания от Йордания с интерес за сътрудничество със сектора у нас

Снимка: mi.government.bg

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия проявява интерес за партньорство с този сектор в България. За да проучи възможностите за инвестиции на посещение, у нас беше председателят на Управителния съвет на компанията и бивш вицепремиер на страната Мохамад Тнейбад.

На среща с българския министър на икономиката Никола Стоянов са обсъдени конкретни възможности за съвместни проекти между двете страни, които допълнително биха допринесли за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между Европа и Близкия Изток. Страната ни "има много развита добивна и преработваща промишленост и съм уверен, че у нас ще намерите подходящи партньори, конкурентни на световно ниво", е посочил министър Стоянов. Мохамад Тнейбад е отправил покана българска бизнес делегация да посети Йордания, както и да започне работа по идеята за обща инвестиция в мощности за производство на торове.

Йорданската компания е вторият по големина износител и шестият по големина производител на фосфат в света, с производствен капацитет от над 7 млн. тона фосфат годишно. Хашемитското кралство притежава петия по големина запас от фосфати в света - 3,7 млрд. тона, като 1,25 млрд. тона са запасите, с които разполага конкретният производител.


Още от категорията

“Лукойл” предупреждава за принудително спиране на производството

“ Отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г. ”, заявява “Лукойл Нефтохим Бургас“ в позиция по повод..

публикувано на 18.11.23 в 10:17

Одобриха дизайна на бъдещите български евромонети

Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната прие одобрения от Българска народна банка дизайн на българската национална страна на евромонетите. Както е известно монетите на Еврото имат обща страна и национална страна,..

публикувано на 17.11.23 в 11:01

БВП нараства с 1,7% през третото тримесечие

Ръстът на брутния вътрешен продукт у нас, през третото тримесечие на 2023 г. , се забавя на годишна база, докато на тримесечна темпът на растеж се запазва, показват данните на Националния статистически институт. През третото тримесечие БВП нараства с..

публикувано на 14.11.23 в 16:06