Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Влиятелна минна компания от Йордания с интерес за сътрудничество със сектора у нас

Снимка: mi.government.bg

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия проявява интерес за партньорство с този сектор в България. За да проучи възможностите за инвестиции на посещение, у нас беше председателят на Управителния съвет на компанията и бивш вицепремиер на страната Мохамад Тнейбад.

На среща с българския министър на икономиката Никола Стоянов са обсъдени конкретни възможности за съвместни проекти между двете страни, които допълнително биха допринесли за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между Европа и Близкия Изток. Страната ни "има много развита добивна и преработваща промишленост и съм уверен, че у нас ще намерите подходящи партньори, конкурентни на световно ниво", е посочил министър Стоянов. Мохамад Тнейбад е отправил покана българска бизнес делегация да посети Йордания, както и да започне работа по идеята за обща инвестиция в мощности за производство на торове.

Йорданската компания е вторият по големина износител и шестият по големина производител на фосфат в света, с производствен капацитет от над 7 млн. тона фосфат годишно. Хашемитското кралство притежава петия по големина запас от фосфати в света - 3,7 млрд. тона, като 1,25 млрд. тона са запасите, с които разполага конкретният производител.


Още от категорията

3.6% от българските компании използват технологии с изкуствен интелект

21.7% от предприятията в България използват софтуер за управление на ресурсите (ERP). По-малък е делът на фирмите, разполагащи с приложение за управление на връзките с клиенти (CRM) - 10.5%, както и на използващите софтуер за бизнес разузнаване (BI) -..

публикувано на 09.12.23 в 06:25

България може да получи второто плащане по ПВУ в края на януари

Съветът на ЕС одобри измененията в Плана за възстановяване и устойчивост на България. Очаква се да получим второто плащане от около 700 млн. евро (близо 1,4 млрд. лева) в края на януари или началото на февруари, съобщи министърът на финансите Асен..

публикувано на 08.12.23 в 23:17

Австрия и България обсъждат разширяване на търговията със земеделски продукти

На среща между министъра на земеделието Кирил Вътев и посланика на Австрия в България г-жа Андреа Икич-Бьом бяха обсъдени възможностите за разширяване на търговията със земеделски продукти между двете страни. Министърът представи високото качество и..

публикувано на 07.12.23 в 16:18