Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи втория мандат на ПП-ДБ, но намекна че не трябва да бъде изпълнен

Николай Денков: Надявам се другата седмица България да има редовно излъчено стабилно правителство

Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на Николай Денков - кандидата за министър-председател от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната-Демократична България".

"Като президент и върховен главнокомандващ съм призван да браня българската държавност. Заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на вашите лидери след изтеклите записи..., заради торпилирането на българския суверенитет, планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България", заяви президентът Радев. Той допълни обаче, че е длъжен и да брани Конституцията, по силата на която трябва да връчи проучвателния мандат на втората парламентарна сила. Той призова коалицията да преосмисли целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който, по думите му, вече е дискредитиран.


"България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи напред европейския път на България. България има нужда и от стабилен парламент, чиято най-спешна задача е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи...", отговори на президента Николай Денков. Сред другите спешни задачи пред парламента той изброи закона за борба с корупцията и промени в Наказателния кодекс, включително тези, свързани с войната по пътищата. Кандидатът за премиер на ПП-ДБ заяви, че в следващите дни предстоят преговори с другите парламентарни сили. "Надявам се нашето усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство".

Първият мандат за съставяне на кабинет беше върнат неизпълнен от кандидата за премиер на ГЕРБ -СДС Мария Габриел на президента Румен Радев. Преди това стана ясно, че двете най-големи сили в парламента са стигнали до съгласие за кабинет с втория мандат, който да има ротационен премиер и да проведе конституционна реформа в правосъдието. Между първия и втория мандат обаче депутатът от "Продължаваме промяната" – "Демократична България" Радостин Василев обнародва скандален запис от заседание на ПП, в резултат на което ГЕРБ замрази преговорите с ПП-ДБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35