Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца от целия свят показват „Природните чудеса на България“ в Рим

Снимка: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in Abruzzo

Да нарисуваш „Природните чудеса на България“ в изолация, само по снимки и дълбоки емоции... Това направиха стотици българчета от цял свят преди две години, вдъхновени от едноименния конкурс на Българо-италианска културна организация АИБИА “Българи в Абруцо”, съвместно с БНУ ”БулгаринА” в град Пескара. Международната проява се осъществи под патронажа на Българското посолство в Рим и над 200 деца от 6 до18-годишна възраст от България и българските неделни училища по света нарисуваха с любов, неподвластна на пандемични и географски ограничения, Белоградчишките скали, средновековната крепост „Баба Вида“, Крушунските водопади, Чудните мостове, пещерата „Магура“, Казанлъшката роза и още много природни богатства на родината ни. В средата на месец май тази година най-добрите рисунки бяха показани за първи път в училище “БулгаринА” по повод честванията на празника 24 май.

Днес, по случай Международния ден на детето – 1 юни, те ще бъдат официално представени в Галерия “България” на Българския културен институт в Рим.

„Изложбата „Природните чудеса на България“ ще даде възможност на жителите и гостите на Вечния град да видят България през очите на нашите прекрасни деца“, категорични са организаторите. Рисунките ще могат да бъдат разгледани в Рим през целия месец юли. А подробности за откриването на самата изложба, за емоциите на децата и за България извън България ще ви разкажем в специален материал на страниците на Радио България съвсем скоро.

Вижте още:

Снимки: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in AbruzzoПо публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Онлайн курс за християнска вяра за българите в чужбина

С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний се организира онлайн курс за сънародниците ни в чужбина за запознаване с основите на християнската вяра. Това съобщава на Фейсбук страницата си Българската православна църковна община..

публикувано на 30.09.23 в 12:15

Изнесени консулски дни в Атланта

На 13 и 14 октомври консулската служба към българското посолство във Вашингтон ще проведе изнесени консулски дни в Атланта. Дните се организират по молба на голям брой наши сънародници от района на щата Джорджия, съобщават от посолството на България в..

публикувано на 29.09.23 в 00:06

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.   Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и..

публикувано на 26.09.23 в 15:23