Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца от целия свят показват „Природните чудеса на България“ в Рим

Снимка: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in Abruzzo

Да нарисуваш „Природните чудеса на България“ в изолация, само по снимки и дълбоки емоции... Това направиха стотици българчета от цял свят преди две години, вдъхновени от едноименния конкурс на Българо-италианска културна организация АИБИА “Българи в Абруцо”, съвместно с БНУ ”БулгаринА” в град Пескара. Международната проява се осъществи под патронажа на Българското посолство в Рим и над 200 деца от 6 до18-годишна възраст от България и българските неделни училища по света нарисуваха с любов, неподвластна на пандемични и географски ограничения, Белоградчишките скали, средновековната крепост „Баба Вида“, Крушунските водопади, Чудните мостове, пещерата „Магура“, Казанлъшката роза и още много природни богатства на родината ни. В средата на месец май тази година най-добрите рисунки бяха показани за първи път в училище “БулгаринА” по повод честванията на празника 24 май.

Днес, по случай Международния ден на детето – 1 юни, те ще бъдат официално представени в Галерия “България” на Българския културен институт в Рим.

„Изложбата „Природните чудеса на България“ ще даде възможност на жителите и гостите на Вечния град да видят България през очите на нашите прекрасни деца“, категорични са организаторите. Рисунките ще могат да бъдат разгледани в Рим през целия месец юли. А подробности за откриването на самата изложба, за емоциите на децата и за България извън България ще ви разкажем в специален материал на страниците на Радио България съвсем скоро.

Вижте още:

Снимки: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in AbruzzoПо публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: посланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков

Посолството ни в Лондон представя документална изложба за спасението на българските евреи

“Пуснете народа ми да замине” е заглавието на документална изложба, с която посолството на България в Лондон отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Много от представените документи за първи път достигат до широката публика и са..

публикувано на 15.11.23 в 09:01
Фолклорен ансамбъл „Лазарка“

Софтуерен експерт пази и развива традициите на един от най-старите български фолклорни ансамбли в Германия

Както много други европейски държави, България има стотици хиляди свои граждани, избрали да живеят зад граница. Условно и най-общо бихме могли да ги разделим на два типа – стара и нова емиграция. Причините да се озоват зад граница, разбира се, са..

публикувано на 14.11.23 в 12:15

Председателят на парламента разговаря с българи в Северна Македония

"Отношенията между България и Северна Македония трябва да бъдат като между добри съседи и е време и двете страни да го разберат и да работим за благото на нашите граждани", каза председателят на българското Народно събрание Росен Желязков на среща с..

публикувано на 14.11.23 в 09:42